Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

31 Mar. 2020 / 17:49

Cabinetul de miniştri, testat la COVID - 19

Întreg cabinetul de miniştri şi membrii Aparatului premierului, împreună cu şeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19, la un laborator privat din Chişinău. Informaţia a fost confirmată pentru Moldova 1 de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Cristina Stratulat, care a declarat că oficialii au mers în această dimineaţă la un laborator certificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează Mersager.

Astfel, au fost prelevate 30 de probe pentru mai mulţi funcţionari care vin zilnic la serviciu, dar şi pentru angajaţii Aparatului şefului Executivului, care lucrează la distanţă.

„Tot Cabinetul de miniştri a fost testat astăzi în cadrul unui laborator privat. A fost decizia lor, pentru că ei sunt de fapt cei care sunt în contact zilnic cu diferite categorii de persoane şi este bine să facă acest lucru. De ce în cadrul unui laborator privat şi nu în cadrul laboratorului ANSP? Pentru că ei şi-au achitat din banii proprii aceste teste, ca să nu epuizeze stocul de teste din cadrul laboratorului ANSP şi ca acestea să fie utilizate pentru pacienţii suspectaţi la COVID-19”, a spus Cristina Stratulat, purtător de cuvânt, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în prezent, trei laboratoare din Republica Moldova, inclusiv două private sunt certificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a efectua testele la COVID-19. Totuşi, oficialul spune că în scurt timp, va fi mărit numărul de laboratoare, pentru ca responsabilii să facă faţă unui eventual număr mai mare de testări.

„Metodicile pe care ei le aplică sunt validate şi corespund cerinţelor existente. Noi o să deschidem un laborator. Noi, Agenţia Naţională de Sănătate Publică, o să deschidem o filială, un laborator suplimentar la Bălţi, ca să descărcăm sudul şi o să mai deschidem două laboratoare din cadrul sistemului de sănătate aici în Chişinău. Pentru că astăzi noi facem faţă la fluxul de investigaţii care vin aici, mâine s-ar putea să nu facem”, a spus Nicolae Furtună, directorul ANSP.

Luni, şeful statului, Igor Dodon, a declarat că Republica Moldova a comandat din China 100 de mii de teste rapide pentru depistarea Coronavirusului. Potrivit oficialului, toţi angajaţii medicali, care se află în prima linie în lupta cu Coronavirusul, dar şi poliţiştii vor fi testaţi gratuit la COVID-19, iar cei care vor avea rezultat pozitiv vor primi un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei.

Comentarii