Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

23 Noi. 2020 / 19:25

Campanie de prevenire a cancerului de col uterin: Şoferiţele, îndemnate să facă testul citologic

Inspectoratul General de Patrulare s-a alăturat campaniei naţionale de prevenire a cancerului de col uterin, organizând astăzi o acţiune în cadrul căreia ofiţerii de patrulare au îndemnat şoferiţele să facă testul citologic, împărţindu-le flyere cu toată informaţia necesară, relatează Mesager.

De la începutul anului, aproximativ 350 de femei din Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. Ludmila Cebanu spune că recent a făcut testul citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin. Femeia afirmă că face această procedură o dată în an.

„Foarte important pentru orice femeie. Cred că ar trebui să efectueze măcar o dată în an. În primul rând cred că femeile ar trebui să se iubească pe ele, de aceea că fiecare este mamă, este iubită, este soţie şi ar trebui să meargă”, spune Ludmila Cebanu.

Şi alte şoferiţe au spus că efectuează cu regularitate testul citologic.

„O dată în an. Anul acesta încă nu am făcut, de obicei la sfârşit de an”. „Nu, încă nu l-am făcut, dar la necesitate am să-l fac neapărat. Probabil dacă vom fi mult mai bine informaţi toţi. Deja cred că toate vom merge şi vom face această verificare”, spun şoferiţele.

Emilia Cherdivară activează în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei. În urmă cu doi ani, ea a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Femeia spune că a trecut printr-o perioadă extrem de complicată, dar a reuşit să învingă boala.

„De la început a fost o oarecare frică, dar am fost încurajată de familie, de prieteni, de colegi, de medici. A fost foarte uşor, nu a fost dureros, am trecut cu brio tratamentul după care chiar pot să vă spun că sunt pregătită să mai fac un copil şi sfătuiesc toate femeile, toţi bărbaţi să susţină doamnele, domnişoarele, fetele să facă acest test”, spune Emilia Cherdivară, ofiţer al IGP.

Din zece femei depistate cu cancer de col uterin în stare avansată doar trei au şansa de a rămâne în viaţă, iar celelalte şapte persoane sunt supuse riscului de a ceda în faţa maladiei.

„Recomand tuturor femeilor să efectueze testul screening la col uterin pentru depistare în stadiu incipient a cancerului de col. Noi, femeile poliţiste, efectuăm acest test şi recomandăm tuturor femeilor pentru siguranţa lor şi pentru a-şi verifica sănătatea să efectueze acest test citologic”, a declarat Silvia Vetcu, ofiţer de presă din cadrul IGP.

„În rândul femeilor, cazurile de col uterin se află pe locul doi după cancerul de sân, cancerul glandei mamare. Totodată, cancerul de col uterin este prevenibil”, a declarat şefa programei de screening, Diana Baluţă.

Conform statisticilor, în ultimii cinci ani, peste 1.500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin, iar peste o mie şi-au pierdut viaţa. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Comentarii