Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

15 Iul. 2020 / 12:58

Campanie de prevenire a incendiilor în perioada secerişului

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) desfăşoară o campanie de prevenire a incendiilor în perioada secerişului. În acest context, angajaţii IGSU informează populaţia despre necesitatea de a respecta strict regulile antiincendiare în timpul recoltării cerealelor.

Specialiştii interzic alimentarea şi reparaţia tehnicii agricole de recoltare a spicoaselor pe suprafeţele cu roadă pentru a evita aprinderea şi extinderea focului. Salvatorii atenţionează că este strict necesar ca tractoarele  şi combinele să fie dotate cu stingătoare şi alte mijloace primare de intervenţie în caz de incendii. 

„Fumatul în lanuri de cereale, mirişti sau în apropierea acestora este strict interzis. Totodată, pompierii avertizează cetăţenii că utilizarea focului pentru nimicirea paielor, miriştii sau altor resturi vegetale pe terenuri agricole sau în nemijlocită apropiere de acestea nu se admite. În scopul evitării pericolului de răspândire a arderii în caz de incendii pe spaţii extinse, lanurile cu cereale trebuie să fie separate cu fâşii arate de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere. În condiţii de umiditate redusă şi temperaturi înalte, flăcările se răspândesc cu repeziciune şi pot afecta terenuri pe suprafeţe mari, provocând prejudicii materiale semnificative”, a menţionat ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Puşcaşu.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul perioadei au fost recoltate peste 147 mii de hectare de cereale, ceea ce constituie 42% din recolta totală de culturi cerealere strânsă de pe lanuri.
 
Pompierii îndemnă oamenii să sune de urgenţă la Serviciul 112 în cazul în care observă incendii în lanurile de cereale sau alte suprafeţe agricole.

Comentarii