Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

19 Sep. 2019 / 16:35

Câte adolescente au devenit mame în 2018, în Republica Moldova

În 2018, peste 2000 de fete din ţara noastră cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani au devenit mame. Cifra este de două ori mai mare comparativ cu ţările din Europa şi ar putea fi redusă doar prin educaţie şi informare, spun specialiştii. În acest sens a fost lansată campania Let’s Talk - Hai să vorbim, susţinută de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Organizaţia şi-a asumat angajamentul ca până în 2022 să sprijine Guvernul Republicii Moldova, să reducă cel puţin cu o treime sarcina în rândul adolescentelor, relatează Mesager.

Ea avea 15 ani, iar el 16. După câteva luni de relaţie, Irina a aflat că este însarcinata. Deşi familia ei insista pe întreruperea  sarcinii, tinerii au decis să o păstreze. Irina a fost nevoită iîsa să-şi schimbe şcoala pentru a evita criticile profesorilor şi colegilor, iar ulterior nu a mai putut să-şi continue studiile. Acum, lucreaza vânzătoare la un magazin, iar Petru e nevoit să lucreze în trei locuri ca să-şi poată întreţine familia.

„Ai pentru cine lucra şi veni acasă. Tinzi către ceva, ca să-i asiguri copilului studiile, te gândeşti din timp la aceasta, copilul să fie încălţat, îmbrăcat şi hrănit. Să ai un copil este minunat, dar şi o responsabilitate foarte mare”, a declarat tatăl copilui, Petru.

Cazul Irinei şi al lui Petru este unul dintre puţinele cu finalitate fericită. 

„Fetele adolescente care devin mame la o vârstă atât de fragedă cel mai probabil vor înceta să frecventeze şcoala, nu vor obţine o educaţie calitativă, iar în consecinţă, există posibilitatea să nu găsească un loc bun de muncă care să le asigure traiul. Noi ne propunem să susţinem fetele să investească în viitorul lor, în educaţia şi perspectivele lor de angajare”, a menţionat reprezentantul ONU pentru populaţiei,Rita Columbia.

„De obicei parvin sarcinile în familii defavorizate, în familii monoparentale, în familii care sunt cu migraţie, în familie în care nu s-a discutat niciodată despre dezvoltarea pubertară, despre sexualitate, despre consecinţele unui raport sexual, a unei relaţii intime”, a menţionat reprezentantul CSTP Cimişlia, Svetlana Moroz.

Deşi în comunitatea romă, tradiţia încurajează căsătoriile la vârste fragede, fenomenul este în descreştere începând cu anul 2010.

Numărul mare de sarcini printre adolescente rezultă din faptul că sănătatea reproductivă este încă o tema tabu, spun tinerele. 

„Această temă nu prea se discută, nici în şcoală, nici în familie...ar trebui să ne protejăm şi ar trebui să ştim cum”, a declarat un adolescent.

„Asta face parte din viaţa noastră şi trebuie să venim la tema asta adică cu cunoştinţe, cu interes, cu minte, dar nu aşa, nepregătite”, a menţionat un tânăr.

În anul 2018, peste 2000 de fete adolescente au născut, iar altele 652 au întrerupt sarcina. Acest număr este în descreştere în raport cu ultimii ani, în 2014 acest număr depăşind 3700. Totuşi, el rămâne a fi de 2 ori mai mare comparativ cu ţările din Europa. Circa 80 la sută din adolescente care rămân însărcinate provin din mediul rural.

Comentarii