Ştiri

Sursa imaginii: utm.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

23 Oct. 2020 / 20:22

Cele mai bune proiecte de modernizare a albiei râului Bîc, incluse într-un album

O zonă plină de verdeaţă, cu plaje, clădiri originale şi locuri de agrement atractive pentru toate vârstele în albia râului Bîc. Este viziunea mai multor studenţi de la Universitatea Tehnică din Moldova, care anul trecut au participat la atelierul de arhitectură şi urbanism "Oraşul şi râul". Cele mai bune proiecte au fost incluse  într-un album, lansat la Muzeul Naţional de Artă, relatează Mesager.

În fiecare dintre cele 30 de proiecte prezentate de studenţi se întrevede viziunea originală, creativitatea, dorinţa de a se implica în dezvoltarea oraşului. 

„Proiectul meu presupune, în primul rând, transferarea primăriei în zona rîului Bîc, aceasta fiind o strategie de a descărca centrul istoric şi de a atrage populaţia spre zona râului”;
„Pentru mine dezvoltarea oraşului natal a fost întotdeauna importantă, de aceea am fost foarte bucuroasă că ne-au încredinţat aceste proiecte”;
„Ideea a fost în elaborarea unei mediateci, care să fie amplasată în zona râului Bîc, pentru a atrage mai multe persoane la opere publice”, au spus studenţii.

„Studenţii noştri de la facultate sunt cei care au adus acele idei, soluţii tehnice şi forme arhitectonice, care pot servi la o dezvoltare frumoasă a oraşului nostru”, a menţionat Sergiu Bejan, decan Facultatea urbanism şi arhitectură. 

Profesorii şi organizatorii atelierului i-au susţinut pe tineri.

„Am făcut împreună cu alţi colegi cursuri, am discutat despre potenţialul economic al zonei Bîc şi ei au venit cu anumite sugestii”, a precizat Sergiu Mustaţă, coordonator proiect „Oraşul şi râul”.

„În album avem zece proiecte din cele mai bune. Au şansa să devină realitate. În măsura în care cei din administraţia locală şi centrală vor dori ca această zonă să devină de perspectivă pentru Chişinău, actualmente această zonă este cea mai prost întreţinută”, a declarat Alexandru Corduneanu, coordonator proiect „Oraşul şi râul”. 

„Ne dorim să revitalizăm zona de-a lungul râului Bîc. Un proiect foarte bun şi cred că vom reuşi să iniţiem o colaborare cu tinerii care au făcut aceste proiecte şi să la transformăm în realitate”, a menţionat viceprimarul municipiului Chişinău Victor Chironda.

La atelierul de arhitectură şi urbanism „Oraşul şi râul", care s-a desfăşurat în 2019 au participat 30 de studenţi. Cele mai bune iniţiative au fost premiate.
 

Comentarii