Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

19 Feb. 2020 / 09:37

Cinci ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE

Aproximativ 70% dintre produsele moldovenesti ajung în prezent pe piaţa Uniunii Europene. Este un rezultat la care s-a ajuns graţie Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi UE. Împlinirea a cinci ani de implementare a acordului a fost marcată la un eveniment festiv, care a reunit oficiali europeni, miniştri, şefi ai instituţiilor publice, dar şi oameni de afaceri, transmite Moldova 1.

Timp de cinci ani au fost posibile mai multe reforme care au facilitat exportul produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene. 

„Reforme în domeniul securităţii alimentare, reforme în domeniul securităţii energetice, reforme în domeniul justiţiei, managnmentului deşeurilor. Acordul a responsabilizat orice guvern, care s-a perindat pe parcursul anilor, să vină cu anumite angajamente pe care ţara”, a menţionat Mariana Rufa, director executiv al Asociaţiei Businessului European.

Datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, producătorii au obţinut credite nerambursabile pentru creşterea produselor agricole după noi tehnologii, dar şi pentru certificarea acestora la standarde internaţionale.

„Avem exportul mierii de albini, a produselor de origine animală, a peştelui şi produselor din peşte, inclusiv exportul de piei brute de animale. Ultimele provocări pe care le avem, exportul de pasăre în UE şi a ouălelor de categoria B. La moment suntem pe ultima sută de mteri de arealiza acest obiectiv”, a specificat Vladislav Cotici, director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

„Prin acordul cu UE am avut acces la mai mulţi furnizori din afara ţării, a fost uşurată procedura de import a materialelor şi echipamentelor, poate ar fi bine ca procedurile de import să fie simplificate”, spune Igor Prutean, întreprinzător.

Primul ministru Ion Chicu a menţionat că odată cu semnarea Acordului de asociere cu UE, mărfurile noastre nu mai au nevoie de viză pentru a ajunge pe piaţa comunitară.

„Acordul a deschis de facto pentru mărfurile noastre nu doar pieţele europene, dar şi cele răsăritene. Or, şi acolo se solicită calitate şi respectarea standardelor înalt europene. Suntem recunăscători UE pentru acest privilegiu. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate cu mărfuri cu o valoare adăugată sporită, or actualmente, materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare procesate”, a explicat premierul.

Totodată, şeful cabinetului de miniştri a solicitat suportul UE în competiţia pentru resursele de muncă.

„Vehicolul schimbării şi modernizării sunt tinerii, tinerii energici şi educaţi - ţara investeşte în educaţia şi sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm şi să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova, să se implice în modernizarea ţării”, a conchis Ion Chicu.

„În Moldova este prioritar să fie pus accentul pe consolidarea statului de drept şi implementarea reformei justiţiei. Fără o justiţie consolidată, climatul investiţional nu se va dezvolta şi nu va fi atractiv pentru investiţii”, a subliniat Luc Pierre Devigne, directorul pentru Rusia, Parteneriat Estic, Asia Centrală, cooperare regională şi OSCE al Serviciului European pentru Acţiune Externă

În prezent, peste 1800 de companii exportatoare moldoveneşti din 2500 sunt orientate spre piaţa UE.

 

Comentarii