Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Ian. 2020 / 19:45

Circa 60 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false

O simplă glumă poate costa o viaţă. Zilnic, operatorii serviciului 112 primesc, în medie, 2500 de apeluri false, iar din cele peste trei milioane de apeluri înregistrate anul trecut la numărul de urgenţă, aproape 60 la sută sunt false. Responsabilii avertizează că acest apeluri abuzive ocupă din timpul operatorilor şi întârzie tratarea situaţiilor reale, iar minutele pierdute pot fi fatale pentru o persoană aflată cu adevărat într-o situaţie disperată, care nu poate fi preluată la timp de salvare, pompieri sau poliţie, relatează Moldova 1.

În fiecare zi, 82 de operatori de la Serviciul de Urgenţă 112 preiau aproximativ zece mii de apeluri, însă doar 40 la sută dintre acestea sunt reale.

În Moldova, deocamdată, nu există un protocol care să stabilească exact când serviciile de urgenţă trebuie să intervină la faţa locului. Natalia Catanoi este medic şi munceşte în secţia de reanimare. Doctoriţa spune că, de cele mai multe ori, atunci când intervin la faţa locului la solicitările abuzive au de suferit alţi pacienţi.

Pe parcursul anului 2019, oamenii legii au pornit 694 de proceduri contravenţionale în privinţa persoanelor care au admis apeluri false la serviciile de urgenţă. Cei care sunt prinşi riscă să plătească amenzi de la 600 până la 3000 de lei sau muncă neremunerată până la 40 de ore în folosul comunităţii.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului 2019, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite şi tratate aproape 3,2 milioane de apeluri.

Comentarii