Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

10 Aug. 2020 / 15:00

CNSM solicită o mai bună protecţie social-economică a femeilor

Deşi este o problemă comună, pandemia de Coronavirus a afectat într-o manieră diferită bărbaţii şi femeile. Concluzia aparţine Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care au abordat acest lucru într-o şedinţă cu membrii instituţiei. Potrivit sindicaliştilor, în această perioadă de izolare, femeile au fost mai expuse la violenţa domestică, la riscul de a-şi pierde locul de muncă şi au fost nevoite mai activ decât bărbaţii să poarte de grijă copiilor. În cadrul dezbaterilor, specialiştii şi-au exprimat îngrijorarea că munca pe care au depus-o ani la rând pentru a diminua inegalităţile dintre femei şi bărbaţi ar putea fi compromisă, relatează Moldova 1.

Aliona Toma activează la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” din capitală. Actriţa spune că pandemia i-a afectat mult stilul de viaţă, mai cu seamă veniturile care au scăzut în lipsa spectacolelor.

„Eu tare aş vrea când se măreşte şi se vorbeşte despre măriri de salarii să nu fie cultura în ultimul rând. Credeţi-mă că fără cultură degradează un stat. Un actor fără o relaţie, fără un feedback, nu poate trăi. Lui îi trebuie scenă, îi trebuie relaţia cu publicul”, a declarat actriţa.

Şi alte femei s-au pomenit pe lista celor cărora pandemia le-a schimbat viaţa, deoarece criza sanitară a aprofundat inegalităţile de gen.

„Asupra activităţii noastre la locul de muncă, asupra condiţiilor de casă, asupra promovării ideilor şi problemelor pe care noi le vedem importante”, spune o femeie.

„Procentul de infectare a femeilor determină sau constată nivelul de implicare a femeilor în cadrul comunităţii în diferite sectoare. Riscul e mai mare şi procentul e mai mare de infectare pentru că femeile sunt mai implicate”, spune un bărbat.

Potrivit specialiştilor, pandemia afectează cu prioritate grupurile social-vulnerabile, iar femeile din mediul rural sunt cele mai expuse violenţei domestice.

„Sunt supuse violenţei în familie, hărţuirii la locul de muncă. Sunt organe, sunt drepturi, este legislaţie şi femeile trebuie să-şi cunoască drepturile”, a declarat preşedinta Comisiei de Femei a CNSM, Liuba Rotaru.

În context, sindicalistele şi-au propus să elaboreze o declaraţie pe care o vor înainta Guvernului şi prin care vor solicita o mai bună protecţie social-economică a femeilor.

Comentarii