Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

10 Dec. 2019 / 10:10

Comisia de la Veneţia s-a expus pe marginea Legii privind modificarea Legii Procuraturii

Comisia de la Veneţia a publicat opinia scurtă adoptată în baza solicitării Curţii Constituţionale de la Chişinău, pe marginea Legii privind modificarea Legii Procuraturii, adoptate în septembrie 2019, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Astfel, Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) şi să aibă un rol în alegerea Procurorului General, însă o parte substanţială a deciziei trebuie sa fie a Consiliului.

Un organ implicat în procesul de selecţie a candidaţilor pentru poziţiile de procurori poate fi constituţional, dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP, se mai arată în opinia Comisiei de la Veneţia. Iar intervenţia legislatorului în timpul unei proceduri în desfăşurare cu referire la sistarea procesului de selecţie care era desfăşurat de CSP, poate fi justificat dacă procedura este ineficientă, injustă sau ar putea duce la excluderea unor candidaţi sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase.

„Să ne amintim retorica unor socialişti care argumentau vehement că legea pentru care Guvernul Sandu şi-a angajat răspunderea este vădit neconstituţională şi contrară sandardelor europene. Or, legea angajată propunea un mecanism similar celei deja în vigoare. În aceeaşi ordine de idei, ei invocau şi faptul că cea din septembrie ar fi fost neconstituţională, dar au fost „nevoiţi” să o voteze de „dragul păstrării coaliţiei”. Or, Comisia de la Veneţia le-a desfiinţat, pe faţă, toate argumentele aduse de aceştia”, a comentat fosta ministră a Justiţiei, Olesea Stamate.

„Modificările pentru care Guvernul nostru şi-a angajat răspunderea în noiembrie urmează acelaşi concept, aşadar, sunt şi ele conforme acestor standarde. După angajarea răspunderii, Dodon şi socialiştii lui au ţipat în gura mare că legea încalcă standardele internaţionale. Iarăşi au spus minciuni. Au avut obrăznicia să vorbească în numele Comisiei de la Veneţia înainte ca aceasta să examineze chestiunea. Şi în baza verdictului mincinos au demis Guvernul. S-au grăbit să-şi pună un procuror general obedient, fără să aştepte concluziile Comisiei”, a declarat fosta prim-ministră, Maia Sandu.

În ziua învestirii, Guvernul lui Dodon a promis că, până în decembrie, va consulta cu Comisia de la Veneţia şi “scurta” reformă a justiţiei. Nu s-a mai întâmplat însă. Reforma a tot fost scurtată până a dispărut cu totul, iar oamenii au fost minţiţi din nou.

Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, în timp ce Igor Dodon şi guvernul lui mint cetăţenii, partenerii de dezvoltare, ţările vecine. Asta ne afectează pe toţi şi ei trebuie opriţi. Împreună îi vom opri şi vom reveni pentru a face reforme adevărate, pentru a le face oamenilor dreptate.

Totodată, este la discreţia Curţii Constituţionale să decidă în final dacă Legea este sau nu constituţională.




Comentarii