Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

22 Ian. 2020 / 16:02

Comunitatea Azerilor din Moldova evocă memoria victimelor represiunilor trupelor sovietice

Aniversare tristă în Azerbaijan, marcată în toată lumea. S-au împlinit 30 de ani de la intervenţia trupelor sovietice în Bacu, o pagină neagră în istoria omenirii, când au fost omorâţi oameni doar pentru că îşi doreau libertatea si suveranitatea ţării lor. Şi comunitatea Azerilor din Republica Moldova a evocat memoria luminoasă a victimelor.

Imaginile sinistre din acea noapte neagră din 19 spre 20 ianuarie 1990 readuc în actualitate cruzimea nemaipomenită a trupelor soviectice  care a omorât oameni, a distrus clădiri, monumente istorice, speranţele oamenilor

„A fost o tragedie neaşteptată deoarece oamenii au ieşit în Piaţa centrală din Bacu să pledeze pentru Suveranitate, pentru drepturi naţionale, dar asupra lor au fost aruncate tancuri, trupele cu destinaţie specială şi interne ale Armatei Sovietice, care au împuşcat în civili, bătrîni şi copii”, susţine Gheibat Medjidov, preşedintele Congresului de Azerilor din Republica Moldova.

„Aceste file înscrise cu sânge în istoria poporului azerbaijan au reprezentat un adevărat genocid împotriva propriului popor, de aceea oriunde în lume locuiesc azerii - această aniversare este evocată”, a spus Marif Raghimov, membru al comunităţii azere.

Expoziţia de fotografii şi de cărţi era însoţită de garoafa roşie, floarea-simbol ce aminteşte de victimile teroarei sovietice.

„Reprimarea populaţiei paşnice  a demonstrat esenţa criminală  a regimului soviectic.Trebuie să cunoaştem istoria, noi şi generaţiile care vin. În special, momentele ei tragice ca acestea să nu se mai repete. Facem cunoscută această crimă şi altor popoare ca să nu se confrunte şi ele cu asemenea  experienţe”, a menţionat Gudsi Osmanov, ambasadorul Azerbaijanului în Republica Moldova.

Evenimentul care s-a desfăşurat la Agenţia Relaţii Interetnice, a continuat cu o masă rotundă

„Congresul Azerilor este o organizaţie foarte activă comemorează Vinerea neagră şi pledează pentru pace în toată lumea şi de datoria noastră a fost să susţinem - le oferim spaţiu, ajutor metodic, logistic, dar în primul rând invităm liderii diferitelor organizaţii etnoculturale pentru ai uni”, subliniază Ludmila Burlaca, şef secţie Agenţia Relaţii Interetnice.

În noaptea neagră de 19 spre 20 ianuarie 1990 în Azerbaijan au fost omorâţi 137 de oameni nevinovaţi, alţi 700 au fost  răniţi, iar 800 de persoane au fost aruncate în temniţe.

Comentarii