Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

24 Sep. 2020 / 18:48

Congresul internaţional pentru studenţi şi tineri medici MedEspera a început la Chişinău

Eveniment de anvergură pentru întreaga comunitate academică şi cea medicală din ţară. Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (USMF) organizează în aceste zile Congresul internaţional medical pentru studenţi şi tineri medici MedEspera. Fiind catalogat drept cel mai mare congres al studenţilor în domeniul medicinei din Europa, evenimentul va reuni 1.200 de participanţi din Republica Moldova, precum şi din Germania, Letonia, Italia, România, Grecia, Polonia, Ucraina şi este consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemiţanu”, relatează Mesager.

Vitalie Abei este student în anul cinci, Facultatea Stomatologie. Tânărul spune că acest congres îi oferă oportunităţi pentru a-şi promova lucrarea ştiinţifică şi pentru stabilirea unor relaţii de prietenie şi de cooperare cu semenii săi din întreaga lume.

„La congres voi participa cu o lucrare ştiinţifică bazată pe studiile stomatologice. Am lucrat aproximativ trei luni împreună cu cercetătorul meu ştiinţific, care m-a ajutat, m-a îndrumat. Am avut şi lucrări bazate pe cazuri clinice ale pacienţilor”, spune Vitalie Abei.  

Şi alţi studenţi îşi doresc să devină savanţi şi specialişti buni în domeniul sănătăţii.

„Chiar dacă este în regim on-line, este o opurtunitate frumosă pentru fiecare. Eu nu sunt o participantă, fac parte dintre secretarii MedEspera şi sper că la anul, ediţia viitoare, să mă număr şi eu printre participanţi”. „Ştiinţa este cel mai important domeniu de care trebuie să se ocupe un student la medicină. Acesta este viitorul nostru şi noi suntem obligaţi să-l promovăm”, spun tinerii.

În ciuda crizei pandemice, ediţia din acest an se bucură de mult interes din partea participanţilor, spun organizatorii. Potrivit administraţiei universităţii, congresul se desfăşoară în format mixt, preponderent on-line şi va cuprinde şedinţe plenare.

„Anume dumneavoastră, dragi studenţi, medici rezidenţi, doctoranzi şi tineri cercetători, sunteţi forţa capabilă de a genera şi de a implementa cele mai noi provocări, proiecte inovatoare şi progresive”, a declarat rectorul USMF, Emil Ceban.

„Îl organizăm într-un regim mixt, on-line şi off-line, cu aproximativ 40 de workshop-uri, 14 sesiuni de prezentare a lucrărilor pe care le-au pregătit studenţii, inclusiv sunt lecţii susţinute de profesori din întreaga lume”, a declarat Marcela Abraş, prorector pentru activitate socială, USMF.

La festivitate a fost prezent şi secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Alexandru Holostenco.

„Dumneavoastră sunteţi speranţa sistemului medical din Republica Moldova. Vreau să vă felicit pentru că aţi studiat sau studiaţi la universitatea cu renume mondial, care a pregătit şi pregăteşte specialişti de mare calibru şi oameni dedicaţi muncii pe care o fac”, a declarat Alexandru Holostenco.

Ceremonia de premiere şi închiderea congresului va avea loc sâmbătă, 26 septembrie.

Comentarii