Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

05 Dec. 2019 / 17:21

Consiliul Superior al Magistraturii va fi suplinit cu încă trei membri

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinit cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleşi de către Ministerul Justiţiei prin concurs public şi un membru din rândul judecătorilor. Parlamentul a aprobat, în şedinţa plenară de astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii are drept scop asigurarea unui echilibru proporţional de reprezentare în CSM, a judecătorilor din toate nivelurile, a instanţelor judecătoreşti şi majorarea numărului de membri ai CSM-ului, de la 12 la 15. Deci, cu două persoane din rândul profesorilor cu drept titular şi o persoană  din rândul judecătorilor pentru evitarea situaţiilor de neîntrunire a cvorumului”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM şi preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi.

„Intenţia Ministerului Justiţie în cazul dat nu a fost mărirea influenţei non judecătroilor în cadrul CSM, dar de fapt principala intenţie este mărirea membrilor pentru a avea cvorum, că cunoaşteţi ce se întâmplă acum în cadrul unui şir de şedinţe CSM. Respectiv, întru evitarea unor situaţii similare pentru viitor s-a propus mărirea numărului de membri, cu mărirea, respectiv, cu doi a numărului de membri non judecători, profesori titulari de drept”, a spus, secretarul de stat la Ministerul Justiţiei, Radu Flotea, de la tribuna Legislativului.

Deputaţii din Blocul ACUM, au criticat acest proiect de lege.

„O asemnea reformă importantă de ajustare a CSM-ului, a celei mai importante entităţi de autoadministrare în sistemul judecătoresc, să faci o asemenea reformă printr-o lege înregistrată astăzi, trecută cu vederea luminii prin comisie, deputaţii nimeni nu au citit-o, majoritatea deputaţilor nu au fost atenţi când s-a citit această lege, zeci şi zeci de amendamente şi schimbări la legislaţia actuală trădează cumva intenţia de a captura CSM de către Igor Dodon”, a declarat Mihai Popşoi.

„Totă lumea cunoaşte că se doreşte o nouă componenţă a CSM-ului, în condiţiile în care este planificată o evaluare extraordinară a judecătorilor făcută sub egida CSM-ului. În condiţiile actuale plus patru membri care vor fi aleşi din rândul profesorilor titulari de drept de către Comisia Juridică a Parlamentului, este foarte clar că politicul în condiţiile evaluarii extraordinare a judecătorilor, va avea un cuvânt de spus, atunci când aceşti judecători vor fi evaluaţi”, a menţionat deputatul PPDA, Dinu Plângău.

Proiectul mai prevede că în calitate de preşedinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcţiei de preşedinte al CSM, interimatul funcţiei va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condiţiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistraţii trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 3 ani, la ultima evaluare trebuie să fi obţinut calificativul „foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidaţii urmează să prezinte pe lângă CV şi scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Amintim că ultimele şedinţe ale CSM nu au avut loc din lipsă de cvorum.

Comentarii