Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

27 Sep. 2020 / 09:00

Constantin şi Elena Cojan, meşterii care şi-au transformat pasiunea în afacere

Prelucrează cu dibăcie pieile de ovine, confecţionând cojoace, căciuli şi bundiţe tradiţionale. Vorbim despre meşterii populari Elena şi Constantin Cojan, din satul Colibaşi, raionul Cahul, care se mândresc cu lucrări ce au făcut înconjurul lumii, relatează Mesager.

Constantin Cojan spune că în familia sa, dragostea faţă de această meserie este transmisă prin moştenire, de la tată la fiu.

„Eu de când m-am trezit în viaţă, când am deschis ochii, în jurul meu am văzut numai pielicele, bondiţe, căciuliţe. Deci, tatăl meu era un mare meşter. Eu avem şi un frate mai mare, care tot îi ajuta lui tata şi surori mai mari am avut. Deci toţi erau implicaţi în lucrul acesta”, povesteşte Constantin Cojan, meşter popular.

„Căsătorindu-ne împreună, dar eu eram de fapt de după colţ, adică aproape, în mahală, am terminat studiile, am venit la lucru ca profesoară de fizică-matematică, dar la ei toţi lucrau cojocăria şi pe lângă dânşii îi mai ajutam, mai dădeam câte un sfat”, a spus Elena Cojan, meşter popular.

Obiectele vestimentare create de soţii Cojan au fost expuse în cadrul diferitor festivaluri internaţionale.

„În Kiev, Odesa, Istanbul, Bucureşti, chiar la o întrunire a ţărilor din bazinul Mării Negre au fost invitate lucrărările mele. Eu nu ştiu dacă nu este meridian sau paralelă ca să nu fie lucrările noastre acolo”, relatează meşterii.

Meşterii populari Elena şi Constantin Cojan spun că mulţi clienţi procură bundiţe şi caciule de cârlan pentru portul de zi cu zi, iar ceea ce îi motivează să-şi dezvolte afacerea este faptul că tot mai mulţi tineri se reîntorc la valorile tradiţionale.

Comentarii