Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

27 Sep. 2020 / 13:33

Continuă lucrările de lichidare a consecinţelor incendiului de la Filarmonica Naţională

Sala de concerte a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", care odinioară găzduia zeci de spectatori şi artişti, este acum de nerecunoscut. Scena, biblioteca şi o mulţime de instrumente de valoare au fost mistuite de flăcări, iar tavanul clădirii arată acum ca după război. Arhive importante ale artiştilor au fost şi ele înghiţite de foc. Şi în zi de duminică, peste 20 de salvatori lucrează de zor pentru a lichida consecinţele incendiului care a distrus joi clădirea filarmonicii. A fost demontat acoperişul şi alte componente ale clădirii care riscau să se prăbuşească. Mâine, experţii urmează să evalueze starea edificiului, pentru a decide soarta acestuia, informează Moldova 1.

De la primele ore ale dimineţii, pompierii au intervenit la filarmonică pentru a demonta elementele care prezentau risc să se prăbuşească.

„Să asigurăm activitate bună şi sigură a experţilor care vor efectua expertiza tehnică a clădirii în întregime. Efectivul IGSU în număr de 20 de persoane şi cu trei unităţi de tehnică au demontat şi se mai vede în spatele meu un element care riscă să se prăbuşească. Mai avem încă o parte a coamei acoperişului care propriu-zis a fost afectată de incendiu”, a menţionat Alexei Lavrilenco, şef direcţie IGSU.

Angajaţii Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici" sunt îndureraţi de cele întâmplate.

„E o tragedie pentru că am rămas fără edificiu, fără note. Am reuşit ca instrumentele filarmonicii să le scoatem din bibliotecă, dar de al meu personal am uitat şi s-a topit”, a spus Viorel Uzdriş, muzician.

„Aşteptam deschiderea sezonului şi iată ce s-a întâmplat. Mulţi oameni doresc să ne ajute financiar, dar noi am anunţat că vom face totul transparent. Clădirea este foarte veche, e bine că incendiul nu a izbucnit când era concert şi sala plină cu oameni”, a menţionat Iurie Peremojnî, contabil-şef la Filarmonica Naţională.

„E un obiect istoric pentru Moldova, nu doar pentru noi, lucrătorii care suntem angajaţi aici. Tot ce s-a întâmpat e un dezastru nemaipomenit, la care nu s-a aşteptat nimeni”, afirmă Sergiu Valentir, paznic Filarmonica Naţională.

Între timp, Ministerul Educaţiei, Guvernul, dar şi filarmonica au deschis conturi unde doritorii pot dona bani pentru restabilirea clădirii.

Nu au rămas indiferenţi nici partenerii de dezvoltare, Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, dar şi mai multe filarmonici din România, care au anunţat că vor oferi suport. Directorul Filarmonicii "George Enescu" a declarat că în curând, la Bucureşti va fi organizat un concert caritabil în acest scop.

„Au fost toţi atât de solidari, toţi ne-au propus să ne ajute, evident nu cu bani, dar cu pupitre, note, partituri, instrumente, corzi pentru viori, ace pentru instrumentele de suflat, adică va fi un ajutor absolut incomparabil”, a menţionat Svetlana Bivol, director Filarmonica Naţională.

Amintim că joi la Filarmonica Naţională a izbucnic un incendiu. Mai multe echipaje de pompieri au lucrat ore bune pentru a stinge focul. În timpul incendiului, acoperişul filarmonicii a ars. De asemenea, au fost mistuite instrumentele şi multe alte bunuri care aparţineau filarmonicii. Circumstanţele şi cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Comentarii