Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

10 Apr. 2020 / 10:02

COVID-19 în Moldova: 143 de persoane se află în stare gravă

143 de persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă în instituţiile medico-sanitare publice, dintre care opt persoane sunt intubate. Informaţiile au fost comunicate, de către ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu în cadrul briefingului de prezentare a informaţiilor actualizate privind controlul infecţiei prin Coronavirusul de tip nou, la nivel naţional.

„În prezent avem 143 de pacienţi în stare gravă, 433 cu gravitate medie, iar opt pacienţi sunt intubaţi. Dintre cei care au nevoie de respiraţie asistată, trei persoane sunt internate la Spitalul Republican şi cinci persoane sunt la Institutul de Medicină Urgentă”, a declarat ministra.

Potrivit ministrei, sute de angajaţi din sistemul medical au ajuns să fie infectaţi cu virusul COVID-19 pentru că nu au utilizat corect echipamenetele de protecţie, deşi ar fi fost instruiţi cum să se echipeze.

„În primul rând, există breşe în utilizarea echipamentului de protecţie. Foarte mulţi atrag atenţia la cum se echipează, dar mai puţin atrag atenţia la cum se dezbracă, trebuie să se respecte regulile la înlăturarea echipamentului”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ministra a explicat că instituţiile medicale care nu a avut profilul de COVID-19 au înregistrat îmbolnăviri din cauza că au ignorat unele aspecte ce ţin de protecţia individuală.

„Aici ne putem referi la Spitalul de Psihiatrie sau la cele raionale care nu au fost implicate în asistarea persoanelor afectate de Covid-19. Asta ţine de ignorarea unor aspecte ce ţin de protecţia individuală care urma a fi respectată de personalul medical indiferent dacă sunt sau nu cu profil de COVID”, a spus şefa de Sănătate.

Ministra Sănătăţii a anunţat în cadrul briefingului că cadrele medicale vor fi instruite suplimentar, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

„Astăzi a fost luată decizia că până la finele zilei, specialiştii epidemiologi şi OMS vor veni cu nişte instrucţiuni riguroase, dar foarte neceare sistemului medical sub aspect de calificare a diferitor nivele de riscuri şi în funcţie de acestea care sunt măsurile de protecţie aplicate de personalul medical”, a spus ministra.

Până în prezent din numărul total de persoane infectate, 56 de pacienţi au fost trataţi, iar 29 de persoane au decedat din cauza coronavirusului.

Conform informaţiilor oficiale, în Republica Moldova au fost confirmate 1289 de cazuri de infecţie cu COVID-19, dintre acestea 119 sunt cazuri de import, iar 1170 sunt cazuri cu transmitere locală.

Comentarii