Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Ian. 2020 / 09:02

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 14 ianuarie, pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari sfinţi ierarhi ai bisericii creştine şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sărbătoarea marchează şi începutul Anului Nou pe stil vechi.

Conform tradiţiilor, de Sfântul Vasile gospodarii îşi deschid larg porţile pentru a primi cete de semănători. Copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi recoltă bogată. Semănătorii sunt răsplătiţi cu colaci, dulciuri şi bani.  

Potrivit scripturilor, Sfântul Vasile este primul Ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci.

Sfântul Vasile a trăit pe vremea Împăratului Valens, atunci când Biserica era prigonită de necredinţa lui Arie. El a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă şi a îndrăznit să-l mustre chiar şi pe Împăratul Valens, căzut şi el în erezia lui Arie. Prin cuvântările sale a lovit în credinţele greşite ale ereticilor, a dat învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor, i-a ajutat pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni.

Sfântul Vasile cel Mare a încetat din viaţă în anul 379, nu împlinise nici 50 de ani. 

În Republica Moldova, peste 50 de mii de bărbaţi sunt botezaţi Vasile, iar numele Vasilisa îl poartă peste patru mii de femei.

Comentarii