Ştiri

Sursa imaginii: dexologia.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Ian. 2019 / 14:24

Creştinii ortodocşi de stil vechi l-au sărbătorit astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, considerat unul dintre cei mai mari prooroci. Potrivit scripturilor, el a reuşit să supravieţuiască masacrului pruncilor din Betleem. La vârsta de 30 de ani, prorocul a venit pe malul Iordanului, pentru a-l boteza pe Iisus Hristos. Astăzi în lăcaşele sfinte din ţară au avut loc liturghii oficiate în cinstea Sfântului Ioan, relatează Moldova 1.

Zeci de credincioşi au venit astăzi dis de dimineaţă la biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva din Chişinău pentru a se ruga sfântului Ioan. Pentru majoritatea dintre ei acesta sărbătoare are o semnificaţie aparte.
 
„Sfântul Ioan e o sărbătoare foarte mare, pe fratele meu îl chemă Ion şi am venit să mă rog pentru familia mea şi pentru el”, „ Este hramul casei, mă rog pentru binele, sănătatea familiei, pentru tot cei din jur, pentru toata omenirea”, „L-am ales ca sfânt care ne ocroteşte familia, şi am venit să-l cinstim, să ne rugăm lui, să-i mulţumim că are grijă de noi”, „Am venit la biserică că am fiu Ion, şi am şi nepoţel Ionel, şi am venit să mă rog pentru sănătatea copiilor”, „Dorim ca această sărbătoare să ne aducă linişte, pace în casa noastră, să ne aducă bunăstare pentru toată ţara şi pentru familia noastră”, au declarat oamenii.
 
Potrivit scripturilor, el a reuşit să supravieţuiască masacrului pruncilor din Betleem. La vârsta de 30 de ani, prorocul l-a botezat pe malul Iordanului pe Iisus Hristos. Prorocul Ioan a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.
 
„Sfântul Ioan a fost fiul preotului Zaharia şi a cuvioasei Elizaveta. Sfântul Ioan este acel care a legat doua testamente vechiul si noul testament. El este cel care a botezat cu apa şi a spus că eu va botez cu apa, dar cel care vine după mine vă va boteza cu Duhul sfânt”, a povestit parohul bisericii sf. cuvioasă, Serghei Cireş.
 
Potrivit datelor statistice, în Moldova, peste 106 mii de bărbaţi poartă prenumele Ion, aproape 58 de mii sunt înregistraţi cu prenumele Ivan. Totodată, aproape cinci mii de femei au prenumele Ioana.

Comentarii