Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

02 Aug. 2020 / 10:07

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 2 august, pe Sfântul Proroc Ilie. El este cunoscut ca un mare făcător de minuni, aducător de ploi în vreme de secetă, ajutor în sfinţirea caselor şi ocrotitor al recoltelor.

În această zi oamenii obişnuiesc să meargă la biserică, după care unii continuă sărbătoarea alături de cei care îşi sărbătoresc ziua numelui, hramul casei sau al localităţii.

Specific sărbătorii este faptul că în această zi se sfinţesc fructele şi legumele. Tot de Sfântul Ilie se sfinţeşte mierea de albine după care se mănâncă împreună cu castraveţi.

Sfântul Proroc Ilie completează lista celor şaisprezece profeţi ai Vechiului Testament. Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului. 

În tradiţia populară, Sfântul Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

În Republica Moldova, aproape 9 500 de bărbaţi poartă numele Ilie, alţi peste şapte mii - Ilia, iar aproape trei mii de femei se numesc Ilinca, relatează Moldova 1.

 

Comentarii