Ştiri

Sursa imaginii: libertatea.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Oct. 2020 / 07:36

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc, astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Sărbătoarea mai este numită în popor Pocroave.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului marchează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Conform tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului semnifică pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. În această zi, unii credincioşi ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec şi de supărări. Se mai spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită. Tot astăzi, în unele localităţi, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi păzite de boli.

În ziua Acoperământului Maicii Domnului este marcat hramul în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în municipiul Chişinău.

Tot astăzi, conform calendarului creştin ortodox, este sărbătorită Pomenirea tuturor sfinţilor care s-au proslăvit pe pământul Moldovei şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăţ.

Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea „Acoperământul Naşterii Domnului”, poate fi urmărită, în direct, la Moldova 1.

Comentarii