Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

22 Feb. 2020 / 17:28

CSM acuză guvernarea de imixtiune în justiţie

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) critică intenţia autorităţilor de a obliga judecătorii să plătească din propriul buzunar pentru dosarele pierdute la CEDO. Într-un comunicat de presă, Consiliul spune că măsurile care urmează să fie întreprinse sunt ilegale şi învinuieşte guvernarea de imixtiune în justiţie, relatează Mesager.

Într-un comunicat de presă, CSM precizează că declaraţiile autorităţilor cu privire la răspunderea materială a judecătorilor pentru condamnările la CtEDO contravin atât prevederilor legale, cât şi recomandărilor instituţiilor de drept internaţionale. Consiliul spune că măsurile care urmează să fie întreprinse în raport cu judecători sunt ilegale. În comunicat se mai precizează că obligaţia puterii legislative şi executive este să asigure şi să respecte independenţa justiţiei şi că implicarea în justiţie este  admisibilă doar prin adoptarea legilor constituţionale şi prin elaborarea politicilor pentru reformarea sectorului.

„Declaraţiile demnitarilor publici difuzate în spaţiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor şi a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO şi măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu aceşti judecători, contravin atât prevederilor legale, cât şi recomandărilor instituţiilor de drept internaţionale";

„Obligaţia puterii legislative şi executive este să asigure şi să respecte independenţa justiţiei, implicarea în justiţie fiind admisibilă doar prin adoptarea legilor constituţionale şi viabile, prin elaborarea documentelor de politici în vederea reformării justiţiei", se arată în comunicat.

Contactat de Moldova 1, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a declarat că reacţia CSM-ului este ridicolă şi că  în următoarele săptămâni va fi prezentat un mecanism legislativ prin care persoanele care se fac vinovate de pierderea dosarelor împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să fie sancţionate.

 „O tentativă de apărare corporativistă a unor abuzuri care se petrec în sistem judecătoresc. Mi s-a părut foarte stranie abordarea prin care se dă peste obraz ministrului Justiţiei şi celorlalte puteri în stat, Guvernului şi Parlamentului.  Noi analizăm diferite abordări, inclusiv penale, disciplinare, civile, insclusiv cum să ajustăm instrumentariul de înaintare a acelor acţiuni în regres în vederea reparării prejudiciului cauzat statului”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Iar premeirul Ion Chicu a  declarat că mizează pe susţinerea deputaţilor în promovarea unor iniţiative în acest sens.  Premierul spune că de multe ori în justiţia moldovenească există o solidaritate de breaslă, care îi face pe magistraţi să nu adopte hotărâri unul împotriva altuia.

„Vom conta foarte mult pe susţinerea deputaţilor când vom veni cu proiectul de modificare a legislaţiei astfel încât judecătorii să nu-i mai poată apără pe cei care au prejudiciat cu milioane statul blocând acţiunile în regres ale ministerului Justiţiei. Am fost informat că după cele peste 70 milioane de lei venite spre plată săptămâna aceasta, ca urmare  a pierderii cauzei tocmai în 2011, din urmă vin sume şi mai mari”, a menţionat Ion Chicu.

Amintim că în această săptămână, Prim-ministru Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanţelor să elaboreze un proiect de rectificare a bugetului de stat reducând finanţarea pentru sistemul judecătoresc cu 70 de milioane de lei, după ce  CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească această sumă, până în 18 mai, din cauza unei decizii pronunţate în 2011.  Chicu a mai cerut ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, să se adreseze la Procuratura Generală pentru iniţierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la curtea de la Strasburg.

Comentarii