Ştiri

Sursa imaginii: customs.gov.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

15 Mai 2019 / 12:31

Cum va arăta postul vamal „Sculeni” după renovare

Noul post vamal „Sculeni”, care urmează a fi reconstruit în cadrul unui proiect finanţat de UE şi co-finanţat de Guvernul Republicii Moldova, va fi extins cu încă 1,3 ha şi se va întinde pe o suprafaţă totală de 3,6 ha. Un teritoriu mai mare înseamnă şi mai multe piste de control, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

Astfel, noul punct vamal va avea 16 piste, comparativ cu opt, câte sunt în prezent. Atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi pe cel de intrare vor fi câte trei artere pentru autoturisme, câte una pentru autocare şi câte una rezervată corpului diplomatic. Pentru autocamioane sunt prevăzute câte trei benzi, dintre care două vor fi destinate deţinătorilor statutului AEO.

Noua construcţie va include şi o clădire administrativă modernă, cu birouri pentru angajaţii agenţiilor de control din post, spaţii pentru controlul bagajelor călătorilor, precum şi încăperi pentru persoanele reţinute sau solicitanţii de azil. Totodată, clădirea va fi dotată cu rampe de acces şi alte utilităţi necesare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Spaţii de control vor fi construite şi pe teritoriul postului. Acestea vor dispune de toate dotările necesare efectuării unui control vamal calitativ.

Postul va rămâne funcţional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare.

Postul vamal Sculeni urmează a fi extins şi modernizat în cadrul proiectului de reabilitare a posturilor de frontieră „Sculeni-Sculeni”, „Leuşeni-Albiţa” şi „Giurgiuleşti-Galaţi”. Proiectul este implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, finanţat de Uniunea Europeană (64,28%) şi co-finanţat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părţii moldoveneşti vor fi direcţionate reconstrucţiei şi extinderii postului vamal ”Sculeni”, care, odată renovat, îşi va dubla capacitatea de perfectare, devenind şi cel mai modern post de la frontiera moldo-română.

Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din ţara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală şi a Sărbătorilor Pascale şi de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unităţi de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane.  

Serviciul Vamal este implicat plenar în implementarea acestui proiect de importanţă socială sporită, realizând, în termenele stabilite, toate etapele proiectului. Instituţia şi-a constituit deja echipa naţională de implementare, elaborând şi conceptul proiectului de modernizare.

 

 

Comentarii