Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

28 Mar. 2020 / 15:23

Curtea de Apel a respins acţiunea în judecată depusă de fostul director al Spitalului Clinic Republican

Curtea de Apel Chişinău a respins acţiunea în judecată depusă de fostul director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Anatol Ciubotaru, cu privire la anularea deciziei din 24 martie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prin care a fost demis din funcţie, relatează Moldova 1.

Hotărârea a fost luată de judecătorii Maria Guzun, Grigore Daşchevici şi Vladislav Clima pe 27 martie, scrie zdg.md.

Pe 25 martie, la o zi după ce a fost demis de la şefia Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru s-a adresat în instanţa de judecată pentru a cere anularea hotărârii. Anatol Ciubotaru a invocat, inclusiv, că „prin suspendarea aplicabilităţii prevederilor art. 86 alin. (2), 87, 89, 90 din Codul muncii, precum şi a altor prevederi legale ce impun condiţii, restricţii şi reguli de eliberare din funcţie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a lipsit pe potenţialii contestatarii eliberaţi din funcţie de instrumente legale de a apăra drepturile şi interesele legale şi efectiv i-a privat de dreptul constituţional de acces la justiţie şi de dreptul la un proces echitabil”.

Reprezentanţii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale nu s-au prezentat în instanţă, şedinţa fiind desfăşurată în lipsa acestora.

Astăzi, completul de judecată de la Curtea de Apel Chişinău a respins, drept „neîntemeiată”, acţiunea înaintată de către făstul director al instituţiei medicale.

Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ a stabilit că prevederile legale atribuie Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova competenţa de a modifica procedura de numire în funcţie, de destituire şi de aplicare a altor măsuri necesare, ce se impun în situaţia stării de urgenţă instituite.

Deoarece instituţiile publice, în calitate de exponenţi ai puterii statului au rolul primordial de a realiza toate măsurile ce se impun în situaţia de urgenţă, inclusiv cele dispuse de Comisie, precum şi de a fi un exemplu elocvent pentru populaţie în demonstrarea modalităţii de realizare a acestor măsuri, Colegiul conchide că este rezonabilă instituirea în privinţa conducătorilor acestora care admit încălcări ale dispoziţiilor Comisiei a unor proceduri simplificate de eliberare din funcţie. Or, aceste proceduri simplificate au menirea de a asigura continuitatea efectivă a activităţii autorităţii publice corespunzătoare, concluzie ce confirmă odată în plus întrunirea în speţă a criteriilor susmenţionate, ce determină legalitatea dispoziţiei contestate, motivează judecătorii hotărârea.

Decizia din 24 martie de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunţat că patru lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican sunt suspectaţi de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a informat că directorul instituţiei medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat fără a anunţa ministerul.

Comentarii