Ştiri

Sursa imaginii: ccrm.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

28 Ian. 2020 / 17:00

Curtea de Conturi: Proiectele din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională sunt selectate defectuos

Proiectele din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională sunt selectate defectuos, iar bani sunt investiţi în obiective care stau în paragină. Este constatarea Curţii de Conturi care a investigat modul în care sunt gestionate resursele financiare. Raportul de audit a fost audiat în Parlament, la şedinţa Comisiei de control al finanţelor publice, relatează Moldova 1.

„Au fost afectate proiecte de importanţă locală fiind utilizaţi neeficient din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională mijloace financiare în sumă de 225,9 milioane lei. O altă problemă constă în capacităţile reduse de co-finanţare a proiectelor din partea autorităţilor publice locale”, A MENŢIONAT RAPORTORUL CURŢII DE CONTURI, Lilia Zamăneagră.

„Situaţia financiară a APL-urilor lasă de dorit. Noi am reuşit câteva lucruri să le facem în Parlament, dar trebuie să găsim o soluţie, pentru că sute de milioane de lei sunt risipiţi pe obiecte de infrastructură care sunt pur şi simplu lăsate în paragină”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian.

„Cu salariile austere şi cu restricţiile în tot ce ţine de politica de cadre la nivel local şi multe restricţiile care le au autorităţile publice locale nu le permite să angajeze persoane cu capacităţi. Trebuie să dăm mecanisme la nivel local şi resursele financiare şi atunci putem să cerem şi de la ei”, a menţionat expertul CALM, Alexandru Morcov.

Curtea de Conturi a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să întreprindă măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

„Am avut un dialog cu partenerii de bază, reprezentanţii Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei în contextul proiectului modernizării serviciilor publice locale. În prezent suntem în proces de pregătire a şedinţei consiliului naţional de coordonare a dezvoltării regionale”, a declarat secretarul de stat al MADRM, Dorin Andros.

Curtea de Conturi a evaluat modul în care au fost utilizate sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională, rezultatele obţinute, dar şi impactul implementării proiectelor finanţate.

Comentarii