Ştiri

Sursa imaginii: protv.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Mai 2020 / 11:50

De la 1 iunie ar putea fi redeschise pieţele şi centrele comerciale din Chişinău şi Bălţi

De la 1 iunie ar putea fi redeschise pieţele şi centrele comerciale din municipiile Chişinău şi Bălţi. O decizie în acest sens urmează a fi luată luni, 25 mai, de către autorităţi. Declaraţia a fost făcută în această dimineaţă la Radio Moldova de premierul Ion Chicu.

„Luni, pe 25 mai, vom avea şedinţa Comisiei Naţionale de Sănătate Publică, unde vom face evaluarea evoluţiei evenimentelor pe parcursul acestei săptămâni şi posibil vom lua unele decizii pentru perioada care începe de la 1 iunie. Şi aici mă refere la posibilitatea redeschiderii pieţelor din Chişinău şi Bălţi şi a centrelor comerciale. Vom veni cu această propunere, vom asculta şi recomandările medicilor, dar este posibil să fie redeschise, cu respectatea regulilor stricte sanitar-epidemiologice”, a menţionat Ion Chicu, citat de Radio Moldova Actualităţi. 

Premierul a precizat că decizia de relaxare a unor măsuri impuse pe timp de pandemie ar putea creşte numărul de cazuri de infectare cu COVID-19, însă sistemul medical din Republica Moldova este pregătit să facă faţă unui eventual val de infectări. 

„Suntem la un nivel înalt de cazuri noi înregistrate. Actualmente sistemul medical este pregătit pentru aşa un număr mare de cazuri noi. Bineînţeles o potenţială relaxare a acestor restricţii după 1 iunie iar va fi un factor de risc, dar contăm foarte mult că cetăţenii vor respecta regulile”, a spus premierul.

Referind-se la situaţia economică din teritoriu şi cît de afectate de pandemie vor fi raioanele şi municiipiile, premierul Ion Chicu a precizat că banii în bugetele locale au fost tranferaţi în proporţie de 100%, ceea ce permite buna funcţionare a instituţiilor şi achitarea salariilor bugetarilor.

Comentarii