Ştiri

Sursa imaginii: youtube.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

26 Mar. 2020 / 20:17

Decizie de ultimă ora: Aflarea în spaţiul public mai mult de trei persoane - interzisă

Începând de mâine, aflarea în spaţiul public mai mult de trei persoane este strict interzisă. Decizia a fost anunţată de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, după şedinţa Comisiei Situaţiei Excepţionale. Măsura este valabilă atât pe parcursul zilei cât şi pe parcursul nopţii.

Totodată, a fost aprobată decizia de a declara săptămâna viitoare săptămână liberă în sectorul bugetar din ţară. Iar, sectorul privat va avea acelaşi regim de activitate, adică restricţii pentru pieţile publice şi restricţii la comerţul cu amănuntul cu excepţia farmaciilor, produselor alimentare şi staţiile PECO.

La fel, prim-ministrul a anunţat, că indiferent de modul de activitate a bugetarilor în această perioadă, aceştia îşi vor primi salariul integral.

De asemenea, membrii Comisiei Situaţiei Excepţionale au luat decizia de a prelungi cu 60 de zile valabilitatea actelor permisive agenţilor economici din domeniul transportului auto şi autorităţii aeronautice civilă.

Un alt moment important, prevede derogarea de la lege pentru a putea permite partidelor politice donaţii băneşti din fondul alocat de către stat, pentru măsuri de combatere a virusului Covid-19. Astfel, începând din acest moment, partidele politice pot dona bani pentru a ajuta persoanele implicate în combaterea Coronavirusului.

O altă decizie adoptată astăzi, prevede ca începând cu 29 martie să fie sistată activitatea punctelor de trecere a frontierei:  Costeşti Stânca, de la frontiera moldo-româno şi Briceni-Rosoşani de la frontiera moldo-ucraniană.

„Avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti, sunt obligaţi pe perioada instituirii stării de urgenţă să respecte normele sanitare-epidemiologice şi să activeze conform legislaţiei în vigoare. Ei, sunt obligaţi să presteze aceste servicii indiferent de situaţia de urgenţă. Începând cu 27 martie, nerespectarea acestei prevederi pe perioada situaţiei de urgenţă constituie abatere disciplinară, care se sancţionează cu excluderea din această profesie”, a anunţat Ion Chicu o altă decizie adoptată astăzi.

Astăzi a fost aprobată şi instrucţiunea privind instituirea regimului zonei de carantină a unei unităţi administrativ-teritoriale de nivelul I.

„Prin decizia respectivă am oferit mai multă autonomie şi flexibilitate autorităţilor publice locale de nivelul I de a institui regimul de carantină sau izolare totală a localităţilor. Dar, criteriu de baza este atingerea numărului de un procent infectaţi dintr-o localitate din numărul total de locuitori”, a menţionat Ion Chicu.

Această prevedere vizează şi municipiile Chişinău, Bălţi şi UTA Găgăuzia.
Premierul a îndemnat cetăţenii să fie responsabili, menţionând că situaţia se anunţă a fi drept una gravă. Potrivit lui Ion Chicu, capacitatea maximă de tratare este de 4 mii de pacienţi, iar potrivit unor estimări, la mijlocul lunii aprilie, în Republica Moldova ar putea fi aproximativ două mii de persoane infectate cu COVID - 19.

Comentarii