Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

19 Noi. 2019 / 15:58

Demisii şi numiri în lanţ la prima şedinţă a Guvernului Ion Chicu

Astăzi, 19 noiembrie, Guvernul condus de prim-ministrul Ion Chicu s-a întrunit în prima şedinţă. Pe ordinea de zi au fost incluse 17 subiecte, iar unul dintre ele a ţinut de cadre. În baza deciziilor adoptate de Cabinetul de miniştri, mai mulţi secretari de stat au fost demişi, în locul lor fiind numiţi alţii noi.

În debutul şedinţei, Ion Chicu a propus-o în funcţia de secretar general al Guvernului pe Liliana Iaconi, după ce fostul secretar Executivului, Andrei Spânu şi-a dat demisia.

„Dna Liliana Iaconi activează în ministerul Finanţelor. Este un specialist profesionist, integru, dedicat meseriei şi patriei, am avut privilegiul şi onoarea să muncesc cu ea într-un colectiv şi am toată încrederea că este unul dintre cei mai buni candidaţi”, a menţionat Ion Chicu.

Viceprim-ministrul, ministru al Finaţelor, Sergiu Puşcuţa l-a numit pe Iurie Paşînschi în funcţia de secretar general al Ministerului Finanţelor, iar Tatiana Ivanicichina, Angela Voronin şi Dorel Noroc au fost numiţi secretari de stat. Totodată s-a propus eliberarea a trei secretari de stat din cadrul aceluiaşi minister, în baza cererilor de demisie. Este vorba despre Sergiu Luca, Dumitru Udrea şi Viorelia Lazăr.

Anatol Usatîi, ministru al Economiei şi Infrastructurii, a propus eliberarea lui Alexandru Sonic, Ionela Costache, Svetlana Dogotaru din funcţia de secretari de stat. Două locuri la funcţia de secretar de stat vor fi ocupate de  Vitalie Tarlev şi Mihai Lupaşcu.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a numit-o în funcţia de secretar de stat al MAI, pe Mariana Grama, care a deţinut anterior funcţia de preşedintă a Asociaţiei „Liga Femeilor” din Armata Naţională. Totodată, Pavel Voicu a prezentat proiectul hotărârii Guvernului cu privire la încetarea interimatului şi eliberarea din funcţia de şef interimar al Inspectoratului General al Poliţiei a lui Gheorghe Bălan din 19 noiembrie. Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Vadim Cojocaru, a fost numit şef la IGP.

Şi la Ministerul Justiţiei au fost operate remanieri. Veronica Mihailov şi Dumitru Rusu au fost eliberaţi din funcţia de secretari de stat. Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a propus ca locul celor doi să fie ocupat de Radu Foltea şi Eduard Serbenco.

Cabinetul de miniştri a aprobat şi demisia celor patru secretari de stat de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Este vorba despre de Valentina Chicu, Victoria Nagy Vajda, Adrian Băluţel şi Elena Belei. Ministrul Educaţiei, Corneliu Popovici nu a propus pe nimeni în locul lor.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a solicitat eliberarea din funcţie a secretarului de stat, Artiom Săci, din 19 noiembrie, în baza cererii de demisie. Totodată, ea a propus-o pentru numirea în această funcţie pe Nelea Rusu. Djulieta Popescu a fost numită secretar de stat pe domeniul asistenţei sociale, iar Alexandru Holostenco, în domeniul asistenţei medicale. Viorica Dumbrăveanu a propus şi eliberarea lui Andrei Matei, din funcţia de director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat susţinerea membrilor Guvernului ca să fie eliberaţi din funcţia de secretar de stat, Alexandru Dubălari, Iuiana Cantaragiu şi Sergiu Gherciu. Potrivit ministrului, cei vizaţi au depus cerere de demisie. Totodată, au fost numiţi noi secretari de stat - Mihai Machedon şi Tatiana Nistorică.

Tot în şedinţa de astăzi Guvernul l-a numit în funcţia de director general al Agenţiei Proprietăţii Publice pe Adrian Onceanu, eliberându-l din funcţie pe Eugeniu Moraru. 

Şeful Cabinetului de miniştri, Ion Chicu, susţine că toţi secretarii de stat din Guvernul Sandu au plecat din propria iniţiativă.

„Am luat decizia de a demite secretarii de stat care au depus cerere. În cuvântul meu introductiv şi am rugat miniştri să evalueze activitatea secretarilor de stat, inclusiv acelor care au activat demni de a continua, am rugat să se facă acest lucru. Nu a fost nimeni impus, au plecat toţi, au depus cerere fie din convingere, fie ca membri ai fostei echipe, fie din alte motive pe care nu le cunosc”, a spus prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că Guvernul condus de Ion Chicu, a fost învestit în funcţie pe 14 noiembrie după ce Guvernul Maia Sandu a demisonat în urma unei moţiuni de cenzură înaintată de PSRM.

Comentarii