Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Aug. 2019 / 12:50

Depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate”

În contextul împlinirii a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, zeci de oameni au participat astăzi la ceremonia de depunere a florilor la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală. Printre cei care i-au comemorat pe eroi a fost şi preşedintele ţării, Igor Dodon, însoţit de preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, relatează Moldova 1.

„Eu consider că aceasta este o sărbătoare importantă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Zeci de mii de moldoveni au participat la marele război pentru apărarea Patriei, mulţi au căzut pe câmpul de luptă, noi trebuie să facem tot posibilul să transmitem această memorie şi următoarelor generaţii”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

„Nu vom permite rescrierea istoriei, retuşarea simbolismului istoric al zilei de 24 august, nu vom admite uitarea importanţei enorme pe care o poartă victoria, pentru apropierea căreia au luptat şi compatrioţii noştri. 300 de mii de locuitori ai Moldovei au luptat în rândul Armatei Roşie în timpul marelui război pentru apărarea Patriei, 18 din ei au devenit eroi ai Uniunii Sovietice. Mai mult de 60 de mii au căzut cu moarte de eroi”, se spune în declaraţia preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, potrivit unui comunicat al Parlamentului.  

Oamenii au depus flori în memoria celor căzuţi şi au depănat amintiri sovietice.

„Asta aniversare, de ce, pentru că avem o mare bucurie că am fost eliberaţi de către fascişti, noi am fost cotropiţi de ei şi armata rusă ne-a eliberat pe noi şi toata lumea din oraş, mi-a povestit şi bunica că ieşeau cu flori şi-i întâlneau pe ostaşii sovietici”. „Am venit să-i pomenesc pe toţi cei care au decedat pentru viitorul nostru luminos. Rudele mele tot au luptat şi am venit să le mulţumesc pentru pace”. „Acei care spun că a fost ocupaţie, dă Doamne să mai fie aşa o dată ocupaţie, cu aşa rezultate, în rezultatele cărora s-a început dezvoltarea Republicii Moldova. Eu aşa cred că nivelul de dezvoltare care l-am atins în 1991 n-o să mai ajungem încă 50 de ani”, spun oamenii.

Pe 20 august 1944 trupele sovietice au început una dintre cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial - operaţiunea „Iaşi-Chişinău”, care s-a încheiat pe data de 24 august. În seara zilei va avea loc un concert pentru a marca cei 75 de ani de eliberare de sub ocupaţia fascistă.

Comentarii