Ştiri

Sursa imaginii: Procuratura Anticorupţie

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Apr. 2019 / 15:00

Opt persoane reţinute în urma descinderilor la Depoul de Locomotive Bălţi

Op persoane au fost reţinute pentru 72 de ore în urma descinderilor din cadrul Depoului de Locomotive Bălţi al ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Este vorba de şeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălţi şi şeful de post, al Postului de poliţie din localitatea unde ar fi avut loc infracţiunea, patru mecanici de locomotivă, doi cumpărători.

În rezultatul măsurilor speciale de investigaţie şi acţiuni procesual penale efectuate a fost posibilă documentarea întregii scheme infracţionale de sustragere sistematică a motorinei din locomotive.
Potrivit acesteia, mecanicii de locomotivă, angajaţi ai Depoului de locomotive Bălţi sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior fiind realizată prin intermediul a doi cumpărători din satul Răuţel (Făleşti). Cel care le proteja activitatea era şeful adjunct al instituţiei vizate, iar în schimb pretindea şi primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 lei, se menţionează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre această schemă infracţională cunoştea şi şeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliţie Făleşti al IGP, care era obligat să curme acţiunile criminale ale persoanelor menţionate. Acesta, însă, săptămânal pretindea, accepta şi primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace băneşti şi motorină în valoare şi cantităţi nestabilite la moment de către organului de urmărire penală.

Din momentul pornirii urmăririi penale şi monitorizării activităţii infracţionale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 mii litri de motorină în sumă de 400 mii lei, fiind prejudiciată de această sumă CFM.

Infracţiunea prevăzută de art. 191 se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la doi la şase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Art. 324 din Codul Penal prevede închisoare de până la şapte ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Î.S. „Calea Ferată din Moldova” s-a autosesizat cu privire la percheziţiile şi reţinerile la Depoul de locomotive din Bălţi. „Pe marginea acestui caz este deschisă o cauză penală. Organele de anchetă investighează circumstanţele de fapt şi de drept. CFM condamnă cu fermitate orice act de încălcare a legii”, a precizat CFM, pe pagina de Facebook.

UPDATE ora 09:20: Procurorii anticorupţie, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcţiei Nord al Centrului Naţional Anticorupţie, descind în aceste momente în cadrul Depoului de Locomotive Bălţi al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”. Procuratura Anticorupţie anunţă că acţiunile se desfăşoară în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de delapidare a averii străine şi corupere pasivă.

Comentarii