Ştiri

Sursa imaginii: facebook/Igor Dodon

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

30 Sep. 2020 / 17:01

Distincţii de stat pentru angajaţi ai sistemului de sănătate

Pentru muncă îndelungată, contribuţie substanţială la implementarea metodelor avansate de tratament şi pentru dăruirea şi abnegaţia manifestate în cadrul actului medical, mai mulţi angajaţi ai sistemului de sănătate din ţară au primit distincţii de stat. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Preşedinţie, transmite Mesager.

Stela Balan este medic de mai bine de 20 de ani. Nu a ezitat nici pentru o clipă şi a fost printre primii care a acceptat să muncească în secţia de boli infecţioase, de la Spitalul raional Căuseni, cu pacienţii infectati cu noul Coronavirus. Spune că aprecierea muncii ei cu înalta disticţie de stat medalia „Meritul civic” o va motiva să muncescă în continuare cu mai multă dăruire şi abnegaţie.

„Este un stimul pentru a munci mai departe si sinceră sa fiu este o multumire şi pentru copiii mei care au stat acasa luni în şir singuri. Ne vedeam doar pe telefon”, a spus Stela Balan.

La vârsta de 83 de ani, Galina Starîş mai munceşte şi astăzi. Timp de 60 de ani este medic de familie în satul Brânzenii Noi, raionul Teleneşti. A venit în sat imediat după încheierea studiilor, la vârsta de 23 de ani, şi spune că a îndrăgit munca şi localnicii, încât nu a mai dorit să plece. Dragostea fata de medicină i-a altoit-o şi unuia dintre cei doi fii, care i-a urmat calea. Să fii medic e mai mult decât o profesie, trebuie sa ai har şi dragoste faţă de oameni, consideră Galina Starîş. 

„Dacă nu aş fi fost eu ce am fost până în prezent parcă nu aş fi trăit”, speccifică femeia.

Cei decoraţi sunt persoane din diferite colţuri ale ţării care, fiecare la locul său de muncă, a făcut faţă diferitor provocări.

„Lucrez de 35 de ani, am început activitatea ca medic pediatru, la moment activez ca medic de familie. Încercăm să facem faţă la toate greutăţile cu echipamentul pe care îl avem, în condiţile în care activăm încercăm să incurajam pacienţii să ne incurajăm pe noi”, mărtiriseşte Tamara Tănăsache.

Printre persoanele decorate a fost si fostul ministru al economiei Alexandru Muravschi. În ziua când împlineşte 70 de ani, el s-a învrednicit de „Ordinul Republicii”. 

„Ordinul de azi mă provoacă pe mine să lucrez incă minimum 10 ani de viaţă activă in domeniul dezvoltarii Republicii Moldova”, a spus Alexandru Muravschi.

Şeful statului le-a multumit lucrătorilor medicali pentru munca pe care o desfăşoară în aceste timpuri complicate şi a apreciat înalt profesionalismul manifestat în depășirea dificultăţilor din „prima linie” în lupta cu pandemia.

„Noi am intrat în această în această pandemie nepregătiţi şi trebuie să recunoaştem şi nu doar Republica Moldova, dar marea majoritate a ţărilor. Unicul element care ne-a permis este profesionalismul dvs. care cu o motivare foarte scazută, cu lipsa de echipamente, faceţi faţă acestor greutăţi prin care noi trecem în premieră”, a subliniat Igor Dodon.

De la începutul anului, aproape 500 de anagajati ai sistemului medical din ţară au fost decoraţi cu înalte distincţii de stat. Prin decret prezidenţial, anul 2020 a fost declarat Anul Lucrătorului Medical în Republica Moldova.

 

 

Comentarii