Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

07 Apr. 2019 / 12:30

Evenimentele din 7 aprilie au fost un moment de cotitură pentru Republica Moldova, opinii

Evenimentele din 7 aprilie au fost un moment de cotitură pentru Republica Moldova. Despre aceasta a declarat analistul politic, Anatol Ţăranu, la emisiunea „Spaţiul Public”. Analistul politic a vorbit şi despre cum au fost declanşate evenimentele, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„A existat în societate o percepţie că alegerile s-au desfăşurat în condiţii inegale, au fost comise mai multe încălcări, chiar dacă observatorii internaţionali au vorbit despre încălcări care nu au influenţat datele finale ale alegerilor. Aceste note date de către observatorii internaţionali nu corelau cu aşteptările oamenilor. Fundalul pentru izbucnirea unei revolte populare în masă exista. Problema este cum a fost declanşat mecanismul acestei revolte. Evenimentele din 7 aprilie au fost un moment de cotitură în istoria politică şi numai politică a Republicii Moldova”, a declarat Anatol Ţăranu.

Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, care era student în anul 2009, povesteşte că protestele au început paşnic.

„Doream să se schimbe lucrurile spre bine. Toţi am mers în PMAN, la un protest paşnici iniţial, după care au apărut anumite persoane care au fost calificate drept provocatoare. Evenimentele au degenerat în violenţe şi distrugerea obiectivelor de stat. Apoi a urmat acea seară în care persoanele au fost maltratate, torturate şi trecute prin „coridorul morţii”. Cred că era un protest spontan, pentru că erau destul de mulţi tineri. Eu am avut un rol mai pasiv în Piaţă. Se vedea că erau grupuri organizate, care veneau cu anumite mesaje. Toate mesajele scandate erau adresate guvernării de atunci şi se solicita renumărarea voturilor. Multe persoane s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare”, a menţionat Vadim Vieru.

Astăzi se împlinesc zece ani de la proteste din 7 aprilie 2009. Manifestaţiile stradale au izbucnit la două zile după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, în urma cărora PCRM a acumulat majoritatea voturilor.

Unii manifestanţi au pătruns în clădirea Parlamentului şi în cea a Preşedinţiei şi le-au incendiat. Mai mulţi poliţişti şi protestatari au fost răniţi. Procuratura Generală a intentat peste 100 de cauze penale, în care au fost vizaţi protestatari, pentru acte de huliganism, dar şi reprezentanţi ai forţelor de ordine, pentru exces de putere sau acte de tortură săvârşite în raport cu manifestanţii. Fostul poliţist Ion Perju a fost condamnat de Curtea de Apel la zece ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de faptul că i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Perju a reuşit să fugă, fiind dat în căutare internaţională.

Comentarii