Ştiri

Sursa imaginii: bizlaw.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

16 Sep. 2020 / 14:52

Extrasul sentinţei în cazul fostului director al SIS, făcut public

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a publicat extrasul sentinţei din 15 iulie 2020, pronunţată în privinţa fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), recunoscut vinovat de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte profesori turci.

Printr-o scrisoare oficială, instanţa de judecată a informat astăzi procuratura despre plasarea extrasului sentinţei în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, cu publicarea pe portalul naţional al instanţelor de judecată.

Judecătorul a secretizat în totalitate sentinţa pe acest dosar, procurorii fiind în imposibilitate de a informa publicul larg despre dispozitivul sentinţei, care la fel a fost clasificat.

Astfel, prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de cinci ani. De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunţarea sentinţei: în folosul Ministerului Finanţelor – 125.000 de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, în folosul SIS – 348.432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mult mai aspră, şi anume trei ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani. Totuşi, sentinţa nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni şi asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoaşterea şi neatragerea părţilor vătămate în proces, vicierea pronunţării sentinţei etc.

Fără a încălca principiul independenţei procesuale a acuzatorului de stat şi responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului, săptămâna trecută, procurorul general a dispus iniţierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanţele de fapt ale acestui caz şi pentru a fi dată apreciere prestaţiei profesionale a acestuia.
 

Comentarii