Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

03 Apr. 2020 / 12:15

Fadei Nagacevschi: Pandemia a blocat continuitatea reformei justiţiei

Puterea judecătorească funcţionează şi în perioada stării de urgenţă, doar că, la turaţii mai reduse. Au fost lăsate pentru examinare doar cazurile urgente, celelalte sunt suspendate. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la Moldova 1. Pandemia a blocat însă continuitatea reformei justiţiei. Evaluarea judecătorilor urmează să aibă loc mai târziu decât era planificat, relatează Moldova 1.

„Evident că lucrurile o să mai dureze, în condiţiile în care noi am intrat în stare de urgenţă. Evident că noi nu o să putem să respectăm acel calendar pe care ni l-am planificat din start deoarece foarte multe lucruri acum se schimbă”, a menţionat Fadei Nagacvschi.

În prezent instanţele examinează doar cazurile urgente. Mai mult, anumite dosare sunt instrumentate prin sistemul de teleconferinţă.

„Doar pe cazurile urgente, care decurg din situaţia de urgenţă, cazurile cu măsuri preventive, violenţa domestică în familie, ordonanţă de protecţie când este nevoie de eliberat. Deci, în cazurile respective instanţele de judecată funcţionează. Restul cazurilor sunt suspendate de drept, până la depăşirea stării de urgenţă. Se suspendă şi termenele de procedură, adică persoanele dacă sunt la limita de procedură acest termen se suspendă şi imediat după starea de urgenţă este prevăzut un mecanism prin care oamenii îşi pot activa termenul şi relua procesul în cadrul instanţelor de judecată”, a spus ministrul.

Măsuri în vederea prevenirii răspândirii pandemiei de COVID-19 au fost luate şi la nivelul celor 17 penitenciare din ţară.

„Persoanele din afară, rudele, nu pot să viziteze deţinuţii în perioada regimului de urgenţă. Ca alternativă li s-a oferit mai multe discuţii la telefon, eventual conexiune prin skype. Dezinfectanţi, măşti la necesitate. S-au stabilit anumite zone unde ar putea să fie izolate persoanele dacă se îmbolnăvesc. Sistemul medical care aprovizionează sistemul penitenciar şi-a pregătit un plan de acţiuni”, a mai spus Nagacevschi.

Cheltuielile pentru combaterea răspândirii virusului, în cadrul penitenciarelor, sunt acoperite parţial din bugetul de stat. Inclusiv, donatorii internaţionali sunt gata să vină cu suport financiar şi material.

Comentarii