Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

06 Iul. 2020 / 19:55

Femei din toată ţara aflate în situaţii de risc au beneficiat de ajutoare

Pe timp de pandemie au avut mai puţine venituri, de aceea, ajutorul venit din partea mai multor agenţii ONU a fost extrem de binevenit pentru aproximativ patru mii de femei de pe ambele maluri ale Nistrului aflate în situaţii de risc. În total, peste 40 de tone de produse alimentare şi de igienă au fost livrate în toată ţara. Printre beneficiare se numără femeile afectate de violenţă, femeile care trăiesc în adăposturi, dar şi cele cu dizabilităţi, relatează Mesager.

Primele beneficiare care s-au bucurat de donaţii au fost femeile de etnie romă din oraşul Hînceşti.

„Eu sunt mamă singură cu doi copii, e foarte greu. Fata e invalidă de gradul I. Câte odată nu am nici pâine în casă. Cu 1800 de lei noi trăim cu trei oameni. Dacă era de lucru, mai lucrau şi copiii, mai lucra şi soţul, se mai făcea ceva. Ne descurcăm numai cu banii pe care îi primim ca ajutor social că sunt grupată şi primesc câte 560 de lei”, spun mai multe beneficiare.

„În total suntem 450 de romi. Sunt multe persoane care vor să lucreze, însă dacă este un loc vacant, când o vede de etnie romă zice că nu au posturi de lucru. Majoritatea romilor de parte feminină care anterior vindeau diferite mărunţuşuri pe vremea pandemiei nu mai vând nimic”, spune mediatoarea comunitară din Hînceşti, Elena Bogdan.

Pe lângă faptul că le-au fost afectate veniturile, femeile mai spun ca pandemia le-a impus să acorde mai mult timp îngrijirii şi educării copiilor.

„Avem şase copii. Cu pandemia cam greu ne descurcăm, pentru că lucrează numai soţul. S-au schimbat multe. Copiii au stat acasă, trebuia mai multă curăţenie, mâncare mai multă, atenţie mai multă. Nu mai erau la şcoală să le dea profesorii atenţie, să le ajute la lecţii”, spun beneficiarele.

„Aceşti beneficiari se confruntă mai mult cu problema financiară. Acum, pe timp de pandemie, mulţi nu au avut ocazia să lucreze. Au stat în izolare acasă. Salariul nu s-a plătit la vreme”, spune asistenta socială Tamara Ceban.

Pandemia de Coronavirus a pus-o la grea încercare şi pe Alina Nicolaev, care suferă de dizabilităţii locomotorii. Până la pandemie, tânăra câştiga un ban în plus din vânzărea bijuteriilor hand-made, dar nu lipsa banilor o supără cel mai mult.

„În această perioadă mi-a fost foarte greu, pentru că nu am vorbit cu nimeni. Îmi este foarte dor de îmbrăţişări, să simt omul, să pun mâna pe om, să-l văd”, spune Alina Nicolaev, beneficiară.

Proiectul de caritate este implementat de trei agenţii: ONU, UNICEF, UN Women şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune şi este susţinut de guvernele Norvegiei, Danemarcei, Olandei şi Elveţiei. Valoarea totală a proiectului este de un milion de dolari, dintre care UN Women Moldova a oferit un suport în suma de 130 de mii de dolari.

Comentarii