Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

14 Noi. 2019 / 16:48

Fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de diabet zaharat

Fiecare a treia persoană din ţara noastră suferă de diabet zaharat, iar fiecare a 90-a moare din cauza complicaţiilor apărute în urma acestei boli. La nivel mondial, cifrele arată o statistică îngrijorătoare - peste 425 de milioane de persoane se confruntă cu diabet. Stresul, alimentaţia nesănătoasă sau oboseala sunt principalii factori care cauzează, potrivit specialiştilor, boala secolului XXI. Pentru a informa oamenii despre metodele de prevenire a acestei maladii, Ministerul Sănătăţii, organizează, anual, de Ziua Mondială a Diabetului, mai multe evenimente de sensibilizare, transmite Mesager.

Gheorghe Barba suferă de diabet zaharat. Bărbatul spune că respectă cu stricteţe regimul alimentar si toate indicaţiile medicului.

„Nu mănânc cartofi, mănânc diferite terciuri, pâine albă nu, numai pâine integral, carne de porc nu mănânc. Mă strădui să nu mă enervez. Eu nu beau băutură spirtoasă, nu fumez”, a spus bărbatul.

Medicii spun că, pe lângă factorul ereditar, principalele cauze pentru apariţia diabetului sunt obezitatea, alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice şi stresul.

„După decesul tatălui a apărut.” „Noi avem un tabel de la medicul de familie, unde măsuram câte linguri de mazăre, de salată, fructele şi legumele mai puţin. Poamă, ciocolată nu se permite”. „ Cu sportul mă ocup, de trei ori pe săptămână. Cât mai mult plimbarea” susţin oamenii.

„Aceste semne pot fi slăbiciunea, aceiaşi uscăciune în gură, sete, dorinţă mai accentuate de a merge la wc, pofta mai mare, adausul în greutate, în special trebuie să atragem atenţia persoanelor care se află în grupa de risc: cei care au rude de gradul 1 de dibet zaharat, persoanele cu obezitate, cu majorarea colesterolului în sânge” susţine medicul endocrinolog, Victoria Damaşcan.

 La evidenţa Centrului medicilor de familie numărul 8 din sectorul Ciocana  sunt aproape 4000 de persoane cu diabet zaharat. Acolo este în desfăşurare un program special de prevenire şi atenuare a acestei boli.

„Toată populaţia, peste 40 de ani face examenul glicemiei, pentru a depsita dacă este diabet zaharat sau nu, dacă la un pacient sa depistat glicemia crescută, peste 6, se face un test de toleranţă orală la glucoză. Toate aceste teste sunt gratuite, toţi pacienţii la care s-a despistat diabetul zaharat efectuează alt testare, care arată nivelul glucozei în ultimele trei luni” afirmă Violeta Muntean, vicedirector AMT Ciocana.

În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. 20 de procente din numărul total sunt bolnavii cu diabet de tip 1 si sunt insulino-dependenţi, iar 80 de mii sunt depistaţi cu diabet de tipul 2.

Comentarii