Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

20 Aug. 2019 / 15:31

Flashmob la Chişinău contra incinerării deşeurilor

Sunt contra incinerării deşeurilor, fapt ce ar crea riscuri sporite pentru îmbolnăvirea populaţiei. Reprezentanţii Partidului Verde Ecologist au organizat astăzi un flashmob în faţa Preşedinţiei, pentru a-şi spune nemulţumirile. Activiştii au solicitat şefului statului să nu promulge recentele modificări la Legea privind deşeurile, prin care s-a stabilit ca deşeurile ce nu pot fi reciclate vor putea fi arse în condiţii controlate riguros, relatează Mesager.

„Această modificare este o crimă contra sănătăţii Republicii Moldova. De ce? Pentru că în Moldova avem practic toate râurile poluate, pădurile defrişate, după cum cunoaştem e un dezastru şi în economie, s-a furat miliardul, acum atentează să ne fure şi aerul curat în Moldova. Noi deja am expediat colegilor noştri din Parlamentul European, din instituţiile europene ca să nu admită, ca să susţină şi protestul nostru, cerinţele noastre, ca să nu fie promulgată această lege şi să nu intre în vigoare”, a declarat Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verde Ecologist.

„Potrivit experţilor internaţionali şi mai multe studii occidentale, incinerarea deşeurilor afectează negativ sănătatea populaţiei care trăieşte în preajma uzinelor specializate în domeniu, sporind rata îmbolnăvirii de cancer cu 40 %”, a spus Vitalie Marinuţa, Partidul Verde Ecologist.

„Nu dorim ca să transformăm Moldova într-o groapă de gunoi, nu dorim ca lucrurile să fie schimbate în detrimentul cetăţenilor Republicii Moldova şi a tineretului în special, pentru că incinerarea presupune şi o catastrofă pentru Moldova”, a spus Vasile Fotescu, vicepreşedintele Partidului Verde Ecologist.

Apelul activiştilor civici este susţinut şi de oamenii simpli, care consideră că incendierea deşeurilor nu este cea mai optimă soluţie.

„Eu consider că deşeurile nu ar trebui să fie arse, pentru că prin arderea lor se degajă un gaz, foarte toxic pentru omenire, pentru animale”. „Nu este cea mai bună idee, pentru că poluarea aerului nimeni nu o soluţionează dacă se încep a incendia toate deşeurile care sunt. Ar fi mai bine nişte centre de reciclare ECO ce ar soluţiona mult mai multe probleme”. „Personal cred că va afecta negativ atât populaţia, cât şi natura, dar Parlamentul se cunoaşte prin asta că ia decizii mai puţin inspirate pentru populaţie”, susţin oamenii.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 15 august în prima şi a doua lectură proiectul de lege privind incinerarea deşeurilor. În prezent, incinerarea şi coincinerarea deşeurilor de orice provenienţă este interzisă, cu excepţia deşeurilor rezultate din activitatea medicală. Anual, doar la Chişinău se produc circa 200 de mii de tone de deşeuri, 10% sunt deşeuri combustibile, iar pentru aproape 20% nu există soluţie de prelucrare aşa cum acestea nu pot fi reciclate şi nici arse.

Comentarii