Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

16 Sep. 2020 / 20:18

Ghid pentru poliţişti privind drepturile omului

Un nou ghid a fost prezentat astăzi de către Fundaţia Soros-Moldova şi Inspectoratul General de Poliţie (IGP). Lucrarea promovează respectarea drepturilor şi libertăţile persoanelor reţinute şi a fost concepută drept carte de căpătâi pentru poliţişti. Ghidul este structurat în trei capitole de bază, care descriu procedurile de reţinere, escortare, dar şi de eliberare a persoanei, relatează Mesager.

„IGP împreună cu Fundaţia Soros-Moldova în ultimii ani au decis să elaboreze proceduri operaţionale care au menirea să asigure o mai bună respectare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor reţinute”, a spus Ruslan Ojog, şef-adjunct al Direcţiei urmărire penală.

„Pentru noi este un proiect operaţional, în baza căruia încercăm să acordăm asistenţa necesară pentru elaborarea unor proceduri foarte clare pentru poliţie, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor reţinute, pentru toată lumea. Este vorba despre dreptul la tăcere, la ocrotirea sănătăţii”, a declarat directorul Departamentului justiţie la Fundaţia Soros-Moldova, Victor Munteanu.

„Am încercat să facem acest ghid ca să fie maxim şi practic disponibil pentru poliţişti, astfel ca să fie un instrument uşor de utilizat şi atunci când apar întrebări în domeniul reţinerii, în a face uz de procedurile de operare, acest ghid să poată să ofere răspuns la întrebări”, a precizat avocatul Vadim Vieru.

Procedurile standard de operare pentru poliţie au fost elaborate în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Fundaţia Soros-Moldova.

Comentarii