Ştiri

Sursa imaginii: perfecte.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

10 Aug. 2020 / 10:19

Grădiniţele ar putea să se redeschidă de la 1 septembrie

Grădiniţele şi-ar putea relua activitatea de la 1 septembrie. Un anunţ în acest sens a fost făcut de către şeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing susţinut astăzi, 10 august.

„Am decis să propunem Comisiei Sănătate Publică ca grădiniţele şi şcolile să fie deschise la 1 septembrie. Marea majoritate a activităţilor economice au fost deja reluate, cu excepţia câtorva care ţin de distracţii”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, în ultima săptămână s-a înregistrat o dinamică pozitivă în ceea ce priveşte răspândirea şi rata de infectare cu COVID-19.

„Avem o situaţie complicată. În ultima săptămână avem o dinamică ce demonstrează o scădere cu 1,3% a cazurilor înregistrate în Republica Moldova. Rata de contagiozitate este 1,05%, care de asemenea s-a micşorat faţă de săptămâna precedentă”, a mai declarat preşedintele ţării.

Menţionăm că atât grădiniţele, cât şi şcolile şi-au sistat activitatea în martie, în urma declanşării pandemiei de Coronavirus. Între timp, au avut loc mai multe proteste organizate de părinţi, lucrătorii din grădiniţe, dar şi societatea civilă, care au solicitat redeschiderea grădiniţelor cu respectarea tuturor normelor epidemiologice.

Amintim că activitatea grădiniţelor este suspendată până la 1 septembrie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică la 24 iulie în legătură cu situaţia epidemiologică gravă de COVID-19.

Conform unui Ordin semnat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării privind instrucţiunile de pregătire a instituţiilor de educaţie timpurie, doar copii de cinci-şapte ani vor putea merge la grădiniţă după redeschiderea acestora, în prima etapă, după care ceilalţi, în funcţie de situaţia epidemiologică din ţară. În fiecare instituţie vor fi redeschise cel mult trei grupe de copii. Educatorii vor trebui să asigure respectarea distanţei fizice între micuţi, dezinfecţia jucăriilor şi a materialelor didactice, dar şi aerisirea periodică a spaţiilor şi suprafeţelor.

Comentarii