Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 09:04

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Importul de hrişcă va fi reluat la începutul lunii iulie. Până atunci, hrişca produsă în Moldova va ajunge în scurt timp pe rafturile unor magazine din ţară. După ce stocurile acestui produs au fost epuizate şi ţările exportatoare au stopat livrările din cauza pandemiei, în magazine, câteva luni la rând nu se mai vindea hrişcă. Acum însă soluţia a fost identificată, iar drept alternativă este cea cultivată pe câmpurile din Şoldăneşti, de singurul producător din ţară, relatează Mesager.

„Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) deţine informaţia că este înregistrat un agent economic, producător în Moldova, care cultivă pe o suprafaţă de 20 de hectare. În preent, dumnealui vrea să livreze unele cantităţi”, a declarat Oleg Lişcenco, director general adjunct al ANSA.

Între timp, majoritatea moldovenilor spun că nu duc lipsă de hrişcă, întrucât şi-au făcut rezerve din timp. 

„Mi-am făcut rezerve de trei-patru kg şi câte două sute de grame o consumăm. E de dorit ca hrişca să fie în vânzare”. „Rezervele care erau s-au epuizat şi acum se aşteaptă ca Rusia să exporte şi nouă”. „Cu pandemia aceasta, lumea şi-a făcut rezerve, că s-a temut de foame, să spunem aşa. Dar noi avem. Nu am făcut rezerve mari, că nu e necesitatea să facem rezerve”, susţin oamenii.

Ţările exportatoare de hrişcă au stopat livrările la sfârşitul lunii martie. Reprezentanţii ANSA afirmă însă că importul produsului va fi reluat la începutul lunii iulie.

„Până la epuizarea restricţiilor care au fost impuse de către Consiliul Economic al Uniunii Euroasiatice, considerăm oportun reorientarea agenţilor economici importatori către alte ţări exportatoare de hrişcă. Primele cinci poziţii de producători din lume sunt: pe prima poziţie este Federaţia Rusă, apoi Republica Populară Chineză, Ucraina, Franţa, Polonia”, a precizat Oleg Lişcenco.

Până în martie, în ţară au ajuns peste 420 tone de hrişcă.

Comentarii