Ştiri

Sursa imaginii: copilul.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

07 Dec. 2019 / 18:42

În Moldova sunt peste 1500 de copii cu tulburări de autism

În Moldova este tot mai greu să ai un copil deosebit, o spun părinţii copiilor diagnosticaţi cu autism, care se plâng nu doar pe povara financiară, dar şi pe prejudecăţile celor din jur. Medicii spun că afecţiunea poate fi tratată dacă este depistată la o vârstă fragedă. Chiar dacă este foarte costisitoare, terapia ABA le poate oferi copiilor o şansă la o viaţă independentă, relatează Mesager.

Lilia Demian îl caracterizează absent şi impulsiv în medii noi pe băieţelul ei de patru ani, depistat cu autism. Femeia spune că a observat primele simptome ale tulburării pe când micuţul avea doi ani. Doar un an mai târziu, după multe investigaţii, a aflat constatarea medicală. Lilia spune că terapia ABA face minuni, doar că serviciile sunt foarte costisitoare.

La rândul său, Olga Beriozova spune că nu toţi copiii autişti din Republica Moldova sunt „binecuvântaţi” cu o diagnosticare corectă la timp. Totuşi, fiica sa a reuşi să facă studii la o şcoală specială. Femeia spune că şi-ar dori ca în ţară să fie create servicii şi pentru adolescenţii cu autism.

Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilităţile copilului de a comunica cu cei din jur, ei pot reacţiona la diferit la sunete şi pot avea tulburări de limbaj. Medicii spun că acest lucru însă nu este un obstacol care să-i ţină departe de societate dacă maladia este diagnosticată cât mai devreme şi ulterior se acţionează corespunzător.

„Studiile spun că cu autism copiii se nasc, doar semnele clinice apar de la vârsta de un an şi jumătate. Cu cât este mai timpurie intervenţia, cu atât este în favoarea copilului şi copiii trebuie să fie informaţi despre screening-ul care trebuieşte efectuat de către medicul de familie la vârsta de 18 luni”, a declarat Victoria Garştea, medic.  

În prezent, există doar două centre care prestează servicii de terapie pentru copiii cu autism, ambele amplasate la Chişinău şi care nu acoperă nici pe departe cererea existentă la moment. În prezent Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale este în proces de revizuire a tarifelor pentru aceste servicii. Mai mult, autorităţile îşi propun să creeze un centru specializat pentru ei.

„Este o procedură care durează, dar este important că prestatorii să prezinte o descifrare a cheltuielilor, pentru a lua decizie şi a fi prezentate ulterior Guvernului pentru a aprobare. Cred că vorbim de un trimestru, este important ca să fie prezentată la scurt timp, astfel ca copiii cu autism să beneficieze de acea susţinere a statului pe care trebuie să o aibă”, a menţionat  Tatiana Zatîc, şefă de direcţie la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit medicilor, în ţara noastră sunt peste 1500 de copii cu tulburări de autism.

Comentarii