Ştiri

Sursa imaginii: Empowered

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

24 Apr. 2019 / 17:30

În Moldova vor funcţiona Centre specializate de intervenţie pentru persoanele care suferă de autism

În Republica Moldova vor funcţiona Centre specializate de intervenţie pentru copii şi adulţi cu tulburări din spectrul autist (TSA). În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul - cadru de organizare şi funcţionare al acestora şi Standardele minime de calitate, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.

Scopul creării centrelor specializate de intervenţie pentru tulburări de spectru autist constă în asigurarea asistenţei copiilor şi tinerilor adulţi cu TSA sau risc de apariţie al acestora, oferirea de suport părinţilor pentru realizarea maximă a potenţialului de dezvoltare a copilului şi suportul tinerilor adulţi, în vederea reabilitării medico-sociale, incluziunii sociale şi educaţionale, precum şi prevenirea abandonului şi instituţionalizării al acestei categorii.

În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor şi tinerilor adulţi în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie, logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice şi psihologice.

Activităţile Centrului vor fi realizate prin colaborare intersectorială dintre specialiştii din domeniul medical, social şi psihopedagogic în cadrul echipelor multidisciplinare, în parteneriat cu părinţii/alt reprezentant legal/îngrijitorii copilului sau tânărului.

Centrele vor putea  fi create de către autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale de nivelul II, organizaţiile necomerciale din ţară şi internaţionale prin coordonare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi autorităţile publice locale în parteneriat cu organizaţiile necomerciale sau private, pe baza unui acord de activitate comună.

Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru instituirea unui Centru specializat de intervenţie pentru tulburări de spectru autist este estimat la 1,452,325 MDL. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a apelat la partenerii de dezvoltare pentru asistenţă investiţională în dotarea centrelor de intervenţie pentru tulburări de spectru autist cu echipamentele necesare, pentru buna funcţionare a acestora şi pentru instruirea personalului implicat în activitatea Centrului.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 500 copii cu tulburări din spectrul autist.

Comentarii