Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Feb. 2020 / 13:50

În Republica Moldova femeile primesc salarii mai mici decât bărbaţii, studiu

Femeile din Moldova primesc salarii mai mici decât bărbaţii, iar diferenţele salariale sunt explicate prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă, arată o analiză prezentată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Majoritatea femeilor sunt angajate în sectoare mai prost plătite, în funcţii  inferioare bărbaţilor sau petrec mai multe ore pe zi alături de copii, a menţionat analistei pe politici publice din cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig.

„ Factorii obiectivi care constituie 8,7 % din 25%, este educaţia. Acest factor de fapt avantajează femeile. Al doilea factor este numărul de ore lucrate în muncă plătită. Bărbaţii lucrează mai multe ore plătite, de cealaltă parte femeia petrece mai multe ore cu copii şi  face munca casnică, neplătită. Al treilea factor important ţine de poziţia pe care ocupă bărbaţii şi femeile în organizaţie. Datele analizei arată că bărbaţii se găsesc într-o măsură mai mare în sectorul privat, unde salariile de regulă sunt mai mari, iar femeile se găsesc într-o pondere mult mai mare în sectorul public, unde salariile sunt mult mai mici”, a declarat Natalia Covrig.

Trasparenţa salarială este foarte importantă pentru a lupta împotriva fenomenului inegalităţii, susţine expertul în egalitate şi combaterea discriminării, Andrei Brighidin.

„Există anumite bariere în sensul în care plata este considerată confidenţială. Această barieră poate fi uşor depăşită, în condiţiile în care am putea să începem de la asigurarea dreptului salariatului de a obţine informaţii în cadrul companiei unde este angajat referitor la nivelul relativ de remunerare defalcat pe sexe. Un alt set de măsuri ţine de obligarea angajatorului de a informa regulat atât angajaţii referitor la nivelul de salarizare dezagregat pe funcţii şi pe sexe. Aceasta este o măsură care va permite angajatorilor să înţeleagă mai bine nivelul de salarizare şi eventual chiar să împuternicească  angajatorii să înţeleagă că în compania lor nu există discriminare pe criteriu de sex”, a declarat Andrei Brighidin.

În 2019 diferenţa salarială în Republica Moldova a constituit 14,4%, marcând cea mai mare pierdere financiară anuală pentru femei din ultimii şase ani, de peste 14 mii de lei. Datele sunt prezentate de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalităţii Salariale, care este marcată anual pe data de 24 februarie.


 

Comentarii