Ştiri

Sursa imaginii: csid.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

22 Noi. 2020 / 14:58

Încă o operaţie de succes în Moldova

Încă operaţie de succes realizată în ţara noastră. Neurologii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” au efectuat o intervenţie dificilă de vertebroplastie, înlăturând hemangiomul vertebral al unei paciente în vârstă de 50 de ani. Mai mult, tehnica medicală şi anume: neuronavigaţia este utilizată doar la Spitalul Clinic Republican, relatează Moldova 1.

Marina spune că avea dureri de spate de mai mulţi ani. Acestea însă au devenit insuportabile în ultima perioadă, iar femeia s-a adresat la medic. După operaţie pacienta se simte bine şi a fost externată.

„Complexitatea cazului constă în faptul că această tumoare distruge corpul vertebral şi vertebra devine ca un container gol, umplut cu sânge. Procesul de realizare a intervenţiei chirurgicale are loc nu numai sub control radiologic, ca metoda tradiţională, dar şi cu utilizarea neuronavigaţiei”, a declarat Aurel Bodiu, şef de secţie la Spitalul Republican.

În situaţia Marinei, medicii spun că operaţia tradiţională ar fi fost foarte riscantă.

„Pacienta avea o localizare mai puţin obişnuită, în regiunea toracică. Dacă ar fi fost utilizată o metodă tradiţională, atunci în cadrul acestei intervenţii este dificil de ţintit vertebra, fiindcă imagistic se suprapun mai multe structuri - coastele sternul, clavicula şi omoplatul”, susţine Aurel Bodiu.

Până în prezent au fost efectuate trei astfel de operaţii cu utilizarea neuronavigaţiei.

Comentarii