Ştiri

Sursa imaginii: ziuadecj.realitatea.net

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

26 Mar. 2019 / 16:30

Încă o persoană a decedat de gripă

Încă o persoană a decedat din cauza gripei. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 52 ani, din raionul Comrat. Victima nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la momentul actual în Republica Moldova situaţia epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate joasă. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative, în săptămâna 18-24 martie, morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 227,07 cazuri, fiind sub pragul epidemic, cu o descreştere de 11,1% în comparaţie cu săptămâna precedentă.

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 44 cazuri de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 12 confirmate de laborator, 8063 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 386 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 3,6 % din numărul total de internări, indiferent de cauză, în instituţiile medico-sanitare publice teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naţionale.

De asemenea, în perioada de referinţă, au fost investigate 30 de probe la prezenţa virusurilor gripale. 12 probe au fost pozitive la prezenţa virusurilor gripali (9 – A(H1N1)pdm09 şi 3 – A(H3N2)) şi 5 au fost pozitive la prezenţa virusurilor non-gripali.

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale supraveghează şi monitorizează continuu situaţia epidemiologică prin gripă şi infecţii respiratorii acute şi recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie şi respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament şi să urmeze sfatul medicilor.

Menţionăm că în perioada 01 octombrie 2018 - 24 martie 2019, au fost înregistrate 2115 cazuri gripă.

Comentarii