Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

30 Iun. 2020 / 19:00

Inspectorii ANSA au mai nimicit un lot de pepene galben

Încă un lot de pepene galben a fost nimicit de către inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Este vorba de 2.750 de kilograme, care aveau depăşită limita conţinutului de nitraţi. Chiar dacă pepenii galbeni şi verzi sunt vânduţi în magazine încă din martie, mulţi consumatori ne-au spus ca ocolesc tejghelele cu astfel de fructe pentru că încă nu a venit sezonul lor. Specialiştii ANSA dau asigurări că în comerţ ajung doar produse strict verificate, relatează Mesager.

Comercianţii dau asigurări că pepenii sunt foarte buni şi că sunt gata, la solicitarea cumpărătorului, să prezinte certificatul care atestă că marfa corespunde normelor.

„Nu-i plin cu nitraţi. În primul rând, el se vede după coajă. Dacă coja e prea crăpăcioasă, înseamnă că el a fost crescut cu multe leacuri şi otrăvuri”.

„Aveţi vreun document care atestă că nu depăşesc norma de nitraţi?
 -Da. 
-Arăta-ţi vă rog documentul. 
-Când îi comercializaţi, cumpărătorii vă întreabă de unde sunt aduşi?
 -Da. 
-Care este norma nitraţilor pe care nu trebuie să o depăşească aceste fructe? 
-60, au spus vânzătorii

Chiar şi aşa, oamenii spun că nu se grăbesc să-i cumpere.

„Trebuie să fie cu nitraţi”.
„Mai multă chimie şi nimic bun. Ei trebuie să se coacă la timpul lor şi în piaţă trebuie să le ieie neapărat analize”.
„ Eu am mâncat deja din martie. Foarte gustoşi. Nu ştiu cât sunt de nocivi, dar îmi dau seama că, dacă sunt în marchet, ar trebui să treacă un control”. 
„Harbuji nu mănânc până nu apar ai noştri de pe deal. Şi din aceia tot rar mănânc”, au spus oamenii.

Responsabilii ANSA dau asigurări că, în fiecare zi, la posturile de frontieră legumele şi fructele de import sunt verificate în laboratoarele fitosanitare, iar consumatorii sunt îndemnaţi să cumpere doar din locuri autorizate.

„Dragi consumatori, procuraţi pepeni galbeni şi roşii numai în puncte de comerţ autorizate de către ANSA, şi nu de pe străzi. Pepenii trebuie să fie curaţi, fără sol, fără putrefacţie”, a menţionat Oleg Lişenco, directorul general al ANSA.

La sfârşitul săptămânii trecute, aproape două tone de pepene galben au fost distruse conform unei dispoziţii a ANSA. Asta după ce investigaţiile de laborator au arătat o concentraţie sporită de nitraţi, mai mare de două ori decât limitele maxime admise. Lotul a fost depistat la frontieră.
 

Comentarii