Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Sep. 2020 / 16:53

Incendiu la Filarmonica Naţională: Tavanul sălii principale a cedat (Foto/Video)

Un incendiu a izbucnit astăzi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Potrivit informaţilor, a fost depistat fum dens din acoperişul clădirii filarmonicii.

UPDATE: Incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi. În acest moment, pompierii efectuează lucrări de spălare şi demontare în interiorul clădirii. După mai multe ore de intervenţie, pompierii continuă să lucreze la faţa locului pentru lichidarea incendiului. Pe parcursul serii vor continua intervenţia pentru stingerea totală, iar la faţa locului urmează să fie efectuate lucrări de demontare a construcţiei acoperişului prin utilizarea tehnicii de tip macara. 

Clădirea era aproape goală în momentul izbucnirii incendiului, cu excepţia unor lucrători din administraţie care au fost evacuaţi rapid, relatează Mesager. În câteva ore, focul a mistuit clădirea veche a filarmonicii, iar la un moment dat, o parte din acoperişul instituţiei a cedat şi s-a prăbuşit.

„Într-o secundă s-a întâmplat. Unii artişti au reuşit să-şi scoată instrumentele care erau, am reacţionat repede”. „S-au deconectat calculatoarele şi ne-au spus să ieşim repede afară”, au spus angajaţii.

Cu lacrimi în ochi, directoarea Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, spune că după acest incendiu devastator s-ar putea ca întreaga clădire să fie total compromisă. Potrivit ei, incendiul ar fi pornit de la o scânteie de la un aparat de sudat, la parter, care a provocat un incendiu minor, pe care iniţial pompierii credeau că l-au localizat. Ulterior însă, flăcările au mistuit acoperişul, iar focul s-a extins şi la etajul doi.  

„Au fost lucrări de sudare jos, la parter, într-o încăpere. Nici nu s-a observat această scânteie, după aia când am simţit fumul, evident că tehnicienii noştri au sesizat pompierii. S-a extins fulgerător, nu ştiu de ce, sau ţigla de pe acoperiş”, a declarat directoarea filarmonicii.

Din cauza flăcărilor care se răspândeau cu repeziciune, angajaţii Şcolii de Muzică „Eugen Doga”, aflată în apropierea Filarmonicii Naţionale, au fost evacuaţi din instituţie.

UPDATE: În jurul orei 14:15, tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naţionale a cedat. Intervenţia este una complexă, întrucât construcţia acoperişului este din materiale de lut şi lemn. Pentru stingerea incendiului, la faţa locului continuă să lucreze zece echipaje de salvatori şi pompieri.

UPDATE: În acest moment, pentru stingerea incendiului sunt antrenate opt autospeciale de intervenţie. Totodată, au fost create cinci echipe ale Serviciului de protecţie împotriva gazelor şi fumului, care lucrează pe trei sectoare în interior şi în exterior pentru localizarea şi lichidarea arderii. La ora 12:43, incendiului i s-a conferit gradul sporit de intervenţie. Pentru dirijarea intervenţiei la faţa locului a fost creat statul major. 

UPDATE:: Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 12:00. La faţa locului au fost îndreptate cinci echipaje de pompieri. Salvatorii au stabilit că arde acoperişul unei anexe. Nu au fost raportate victime, iar pompierii efectuează intervenţia pentru localizarea arderii.

Circumstanţele şi cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior. În acest an se împlinesc 80 de ani de la fondarea Filarmonicii Naţionale. Clădirea veche a instituţiei datează din anul 1912.

Comentarii