Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: admin

Ştiri / Social

14 Aug. 2019 / 10:57

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de azi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Acesta ţine până pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, scrie IPN.

Solicitat de IPN, Petru Storoja, preot al bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Chişinău, a spus că postul este unul foarte strict, asemenea Postului Mare, dinaintea Paştelui. Peşte se consumă numai pe 19 august, când este marcată Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. În rest, nu se consumă carne, lactate, ouă.

Preotul spune că în această perioadă este nevoie ca enoriaşii să postească nu doar alimentar, dar şi duhovniceşte. „Rugăciunea, milostenia şi faptele bune sunt aripile cheie ale postului. Dacă în post nu iertăm, atunci degeaba postim. Dacă postul constă în abţinerea de bucate, dar se fac păcate în continuare, este ca şi cum ai face un pas înainte şi un pas înapoi”, a spus Petru Storoja.

În prima zi de post, în unele lăcaşe sfinte se scoate Sfânta Cruce. Slujbă se va face duminică, 18 august, apoi pe 19 august, când este sărbătorită Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Liturghie va fi şi pe 25 august, duminica, şi pe 28 august, când se va sărbători Adormirea Maicii Domnului.

În zilele când se săvârşesc liturghiile, creştinii se pot împărtăşi.

Comentarii