Ştiri

Sursa imaginii: bani.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

15 Mar. 2019 / 19:30

Iniţiativa privind ajutorul de 600 de lei de Paşti, publicată în Monitorul Oficial

Peste 610 mii de moldoveni vor primi un ajutor de 600 de lei de Paşti. Iniţiativa guvernului a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Astfel, de indemnizaţia unică vor avea parte beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 aprilie 2019, persoanele cu dizabilităţi şi alţi beneficiari de ajutor de la stat, care au venituri ce nu depăşesc 2000 de lei lunar. Totodată, executivul şi-a asumat răspunderea şi pentru indexarea pensiilor din 1 aprilie cu 5,3 la sută, adică aproape dublu faţă de cât era prevăzut anterior, relatează Mesager.

Oamenii salută iniţiativa, dar spun totuşi că indexarea cu 5,3 la sută a pensiilor este mult prea mică.

„Mi se pare ok faptul că se măresc, nu mi se pare ok că cu paşi atât de mici, mi se pare că am putea, şi avem cred că de unde, să facem asta cu paşi mai mari”, a declarat un bărbat.

„În general orice ridicare de pensie e ceva liniştitor. Orice bănuţ în plus este un prinos la sărăcia generală pe care o trăim cu toţii”, a spus o femeie.

Totodată, oamenii salută si oferirea ajutorului financiar de 600 de lei, în ajunul sărbătorilor de Paşte pentru bătrânii care au o pensie mai mică de 2000 de lei.

„Din partea statului în principiu ar trebui să vină aşa fel de ajutoare permanent, nu doar cu ocazia sărbătorilor, sunt oameni care mereu au nevoie, nu le ajunge, sunt pensionari care sunt lăsaţi de copii, fără familie, sunt singuri, nu mai poate să lucreze”, a spus un bărbat.

„600 de lei asta e bine, de sărbătorit Paştele, dar vorba e într-aceea că trebuie să fie măcar minim 2600 de lei, ca bătrânii să poată trăi convenabil”, a spus un bărbat.

Preşedintele CNAS, Valentina Buliga a precizat în cadrul emisiunii Miezul Zilei, că, după indexare, pensiile pentru limită de vârstă şi pentru dizabilitate vor creşte, în medie cu aproape 100 de lei.

„Pensia medie de astăzi pentru limita de vârstă este de 1732 de lei până la indexare. După indexare aceasta va deveni 1824 de lei, la fel pensia de dizabilitate, de la 1359 va deveni 1431 de lei. Totodată avem alocaţii sociale, prestaţii sociale, care la fel vor fi indexate”, a spus Buliga.

Amintim că un ajutor de 600 de lei a fost oferit acestor persoane şi înainte de Crăciun, iar de la începutul anului, pensiile mai mici de 1589 de lei au fost majorate cu 10 la sută.

Comentarii