Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

27 Noi. 2020 / 11:23

Instituţiile publice nu vor mai solicita documente suplimentare, dacă datele sunt disponibile în format electronic

Prestatorii de servicii publice nu vor mai solicita diverse tipuri de documente suplimentare de la cetăţeni sau reprezentanţi ai mediului de afaceri atunci când datele conţinute în acestea sunt disponibile în resurse informaţionale şi pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate. Parlamentul a aprobat în acest scop în lectura finală un proiect de modificare a unor acte normative.

Este vorba despre documente precum certificatul privind lipsa datoriilor, extrasul din registrul bunurilor imobile, extrasul din contul persoanei asigurate social etc. Acest lucru va fi aplicabil pentru cazurile în care informaţiile au fost anterior colectate în format electronic şi sunt disponibile spre a fi accesate de către toţi prestatorii de servicii.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, proiectul propune optimizarea serviciilor publice în următoarele domenii: bunuri imobile, construcţii şi urbanism, documentare, finanţe, impozite şi taxe, prestaţii sociale, sănătate şi transport.

Informaţia va putea fi utilizată atât de către instituţiile care dispun de un sistem informaţional, cât şi de către cei care nu dispun de aşa ceva şi pot utiliza interfaţa oferită de platforma de interoperabilitate pentru a accesa aceste date şi a le utiliza în procesul de lucru.

Prin conectare la resursele informaţionale de stat şi organizarea schimbului de date, instituţiile vor avea posibilitatea de a optimiza modul de interacţiune cu cetăţenii, vizitatorii Republicii Moldova şi mediul de afaceri, de a crea premisele pentru fluidizarea, automatizarea proceselor operaţionale şi funcţionale, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Refuzul neîntemeiat al furnizorului de date de a asigura disponibilitatea datelor şi de a furniza date prin intermediul platformei de interoperabilitate, inclusiv prin invocarea în scopul refuzului a informaţiilor sau datelor eronate, neautentice sau incomplete, va fi sancţionat cu amendă de până la o mie de lei aplicată persoanei fizice, de până la 2.500 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere şi de până la 5.000 de lei aplicată persoanei juridice.

Legea va intra în vigoare după un an de la publicare.

Comentarii