Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

20 Feb. 2020 / 19:57

Investigarea fraudei bancare, criticată de un oficial european

În Moldova, corupţia trebuie să rămână în trecut. Astfel, partenerii europeni aşteaptă ca autorităţile să lupte cu acest flagel, iar Moldova să se alăture reţelei europene anticorupţie, să adopte o lege privind justiţia în Parlament şi să respecte recomandările şi directivele europene în acest sens. Declaraţia a fost făcută astăzi de către directorul general adjunct pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, UE - Luc Devigne, transmite Mesager.

 „De când Republica Moldova a semnat Acordul de asociere, Zona de liber schimb şi Acordul cuprinzător cu UE, exportul de produse moldoveneşti în UE a ajuns la 70% şi au fost create 50 de mii de locuri de muncă. Acesta este un mare succes”, a menţionat Luc Devigne.

 „Vreau să vă asigur că asistenţa din partea Uniunii Europene este foarte bine controlată la multe nivele, orice cent este controlat. La delegaţie sunt câteva nivele de control, sunt şi la Bruxelles şi la Comisia Europeană”, a precizat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.

Directorul general adjunct pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă a mai menţionat că Uniunea Europeană invită Moldova să se alăture reţelei europene anticorupţie.

„Nu este normal şi este inacceptabil ca după ce s-au realizat rapoarte în care se prezintă cine au fost implicaţi în frauda bancară să nu fie traşi la răspundere şi să se caute mereu pretexte pentru a nu investiga cazul. Dacă nu este posibil ca acest grup să fie pedepsit legal, este o problemă în stat”, a spus Luc Devigne.

Acesta a mai menţionat că Uniunea Europeană aşteaptă ca în Republica Moldova deciziile să fie luate în mod transparent, cu participarea opoziţiei, a societăţii civile, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar reforma justiţiei ar trebui să fie realizată cu acordul tuturor părţilor.

Comentarii