Ştiri

Sursa imaginii: Canal2.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

06 Iun. 2019 / 18:22

La frontiera moldovenească funcţionează patru puncte de control sanitar - veterinar şi fitosanitar

Siguranţă sporită pentru consumatorii moldoveni. În ţara noastră activează 4 punte moderne de control sanitar - veterinar şi fitosanitar la frontieră, iar în curând urmează să fie modernizate alte două, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Cel mai mare, Punctul de inspecţie la frontieră Leuşeni asigură atât securitatea importurilor de produse alimentare, cât şi inspectarea animalelor vii importate în ţară, relatează Mesager.

Punctul de Inspecţie la Frontieră Leuşeni a fost inaugurat în 2017, fiind cel mai mare, dar şi cel mai modern din ţară. Acesta asigură inspectarea a aproximativ 30 de maşini pe zi. Controlul are loc rapid, în maximum 25 de minute pentru o maşină.

„Marfă vine la rampă, inspectorii noştri prelevă probe, aşa cum există o procedură de prevalare a probei, examinează producţia, în caz că apar anumite suspiciuni se prelevă probele necesare şi se transmit la laborator”, a declarat directorul ANSA, Ion Sula.

„Astfel de edificiu nu mai există în Republica Moldova, deoarece el are ambele, şi controlul alimentelor, dar şi posibilitatea de a pune în carantină animale vii, deci dacă se depistează, s-a depistat că există o infecţie sau o contagiere, atunci animalele se trec în carantină”, a spus reprezentatnul Băncii Mondiale, Liviu Gumovschi.

Controalele sunt axate pe 4 direcţii: control sanitar veterinar, control fitosanitar, control pentru siguranţa alimentelor şi controlul produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

„Avem 4 componente esenţiale care ne dă posibilitatea că să protejăm Republica Moldova, statul Republica Moldova şi cetăţenii din ţara noastră de obiecte de carantină, de boli contagioase, de produse neconforme, de buruieni şi de alţi dăunători”, a declarat directorul ANSA, Ion Sula.

„În cazul de animalul nu deţine certificat veterinar sau este suspect la careva boală contagioasă înseamnă că el se întreţine aici timp de 15 30 de zile perioada de carantină, se fac toate investigaţiile, pe urmă ori revine în ţara de origine, ori îi permitem trecerea”, a declarat şeful PIF Leuşeni, Oleg Bârlădeanu.

În Republica Moldova sunt 7 puncte de inspecţie la frontieră, dintre care 4 au fost modernizate şi dotate cu utilaje şi echipamente moderne, frigidere cu diferite regimuri de temperatură şi depozite pentru păstrarea producţiei suspecte. În următorii 2 ani, Banca Mondială îşi propune extinderea proiectului.

Reconstrucţia şi reutilarea posturilor de Inspecţie de la Leuşeni, Tudora, Criva şi Giugiuleşti a fost posibilă cu suportul financiar al Băncii Mondiale, de aproape 3 milioane de dolari, alocat prin intermediul proiectului „Agricultură Competitivă în Moldova” MAC-P.

Comentarii